Dragutin Lerman, istraživač kojeg je belgijska vlada radi iznimnih zasluga imenovala glavnim povjerenikom za istočni Kongo. (Foto: wikimedia.com) Dragutin Lerman, istraživač kojeg je belgijska vlada radi iznimnih zasluga imenovala glavnim povjerenikom za istočni Kongo. (Foto: wikimedia.com)

Afrička avantura prvoga hrvatskoga istraživača središnje Amerike počela je pridruživanjem ekspediciji britanskog istraživača Henryja Mortona Stanleya, koji je u sklopu Međunarodnog afričkoga društva, organizirao ekspediciju u tadašnji Gornji Kongo.

Prije mnogo drugih istraživača, svladao je nekoliko domorodačkih dijalekata, pa mu je povjerena i suradnja s poglavicama afričkih plemena. Lermana su smatrali čovjekom od povjerenja. Europske novine istaknule su ga kao najzaslužnijega člana ekspedicije, a belgijska vlada zbog iznimnih zasluga imenovala ga je glavnim povjerenikom za istočni Kongo. 

- Osobito sam sretan što u ovakovoj međunarodnoj ekspediciji zastupam svoju dragu domovinu Hrvatsku. Mnogi smatraju da pretjerujem, ali ja sam duboko uvjeren da u Kongo ne odlazim radi obijesti ili sebičnosti – napisao je Lerman svom prijatelju Juliju Kempfu, neposredno prije nego što je napustio požešku dolinu i otišao u potragu za blagom crnog kontinenta.

Istraživač i pisac Dragutin Lerman sudjelovao je pregovorima s domorodačkim poglavicama u porječju Konga (Foto: wikipedia.com)

Hrvatskom narodnom muzeju darovao je vrijednu zbirku predmeta naroda istočnog Konga – Pisma iz Afrike i Nova pisma iz Afrike – koja danas čine dio zbirke u Hrvatskom etnografskom muzeju te manjim dijelom u Gradskome muzeju u njegovoj rodnoj Požegi. Donosio je i vrijedne zbirke oružja, oruđa i predmeta iz crnačke kulture.  

Jedan od slapova na rijeci Kwilu nazao je Zrinski Chutes – Slapovi Zrinski. - Kod prijelaza preko rijeke opazih krasne slapove i na taj spomen da ih je jedan Hrvat otkrio, prozovem iz Zrinskim slapovima – zapisao je u svojemu afričkom dnevniku.

Na prvoj geografskoj karti Konga, koju je objavila belgijska vlada, ucrtano je više toponima s hrvatskim imenima.  

(Foto: wikimedia.com)

Lermanovi zapisi predstavljaju sabranu arhivsku i muzejsku građu koja pokriva sve važnije pojave afričke tradicijske kulture, piše etnolog Tomo Vinšćak. Opisuje tipove naselja, način gradnje i inventar u kolibama, odjeću, nakit i vrste ukrašavanja, zatim hranu i piće te donosi i kulinarske recepte.

Otprilike pet stotina predmeta iz najrazličitijih područja afričkih kultura. Tom zbirkom i slovima iz njegovih dnevnika svijet Afrike nikad nije bio bliži.

(Foto: wikimedia.com)