Foto: logo akcije/ustupljena fotografija Foto: logo akcije/ustupljena fotografija

Podaci popisa pokazuju da se najveći val hrvatske migracije u Argentinu dogodio između 1919. i 1945. godine. 

- Članica sam Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske za Argentinu i jedna od odgovornih za Prvi digitalni popis Hrvata i njihovih potomaka u Republici Argentini. Ova inicijativa nastala je kao potreba da se zna koliko Hrvata i potomaka Hrvata ima u Argentini, jer kao što znamo mnogi su stigli tijekom 3 velika migraciona vala, s različitim putovnicama koje ih nisu identificirale kao Hrvate - kaže dr. Jelena Nadinić.

- Ovo je dugo očekivani projekt hrvatske zajednice, a usmjeren je izravno na stvaranje prilika za prepoznavanje njihova hrvatskog identiteta. S ponosom možemo reći da smo bili pioniri u hrvatskoj emigraciji širom svijeta, a danas se to ponavlja u drugim zemljama. Projekt je pokrenut u lipnju 2020. godine, u totalnom zatvaranju u Argentini, a već imamo rezultate prikupljene do kraja prosinca 2020. godine. Kao inicijativa bez presedana imali smo vrlo težak zadatak, ali postigli smo nešto što je mnogo više od statističkog alata.

Mnogi su potomci Hrvata širom zemlje prvi put došli u kontakt sa svojim hrvatskim identitetom. Ti unuci i praunuci onih koji su u Argentinu došli prije više od 100 godina, sudjelovali su s velikim entuzijazmom i predstavljali su velik postotak onih koji su upisani na ovaj popis.

Popis će ostati otvoren kao dobrovoljni registar, a to je najvažnije znati da je još uvijek otvoren. Također smo izradili web stranicu na kojoj ćemo pronaći podatke o odrednicama, zaključcima i puno više informacija za cijelu zajednicu - ističe dr. Jelena Nadinić, jedna od odgovornih osoba za popis Hrvata i njihovih potomaka u Argentini. 

Popis Hrvata i njihovih potomaka u Argentini proveden s ciljem utvrđivanja gdje su zemljopisno raspoređeni i koji su njihovi kulturni i društveni interesi. 

- Ovim projektom stvorili smo komunikacijsku strategiju kojom smo doprli u sve dijelove zemlje. Istaknute osobe argentinsko-hrvatskog podrijetla, tisak, radio, televizija i društveni mediji bili su neki od načina kojima smo uključili naše ljude da sudjeluju i popune anketu. Također smo kontaktirali sve hrvatske ustanove u zemlji i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Argentini koje je pokrovitelj projekta. Imamo pokroviteljstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Argentinsko-hrvatske industrijske i trgovačke komore. Ovo je djelo cijele hrvatske zajednice i nadamo se da će dobiveni rezultati pomoći u njegovoj budućoj projekciji, kako u Argentini, tako i u domovini. Iako znamo da konačni broj ne predstavlja ukupan broj Hrvata i njihovih potomaka u zemlji, budući da se radi o obrascu koji se dobrovoljno ispunjava, vjerujemo da jesmo došli do statistički značajnog uzorka koji predstavlja našu zajednicu - kaže dr. Iva Vidić, članica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, jedna od osoba odgovornih za Prvi digitalni popis Hrvata u Republici Argentini. 

Cristian Šprljan, koordinator projekta, smatra da velik broj sudionika želi naučiti hrvatski jezik: - S velikim ponosom možemo reći da smo prikupili vrlo važne informacije. Anketu je ispunilo više od 15 tisuća ljudi, a mi imamo registar profila zajednice. Možemo reći da smo rašireni po cijeloj zemlji i znamo u kojem je migracijskom valu većina Hrvata stigla u Argentinu. Uz to, imamo velike potrebe za učenjem hrvatskog jezika i željeli bismo sudjelovati u raznim aktivnostma vezanim uz Hrvatsku. Nadalje, veliki postotak potomaka nema hrvatsko državljanstvo, unatoč velikom broju podnositelja zahtjeva u konzulatima za obradu svojih dokumenata. Sa svoje strane ispunjavamo cjelovito i detaljno pisano izvješće koje će biti dostupno svim sudionicima. Rezultati pokazuju valjanost ovog statističkog alata jer su omogućili vizualizaciju višestruke mogućnosti i buduće prilike za stvaranje specifičnih akcija za hrvatsko iseljeništvo, koje bi ojačale hrvatski identitet. To bi omogućilo veću razmjenu između Hrvatske i Argentine na kulturnom, znanstvenom i društvenom polju - zaključuje Cristian Šprljan, koordinator Prvog digitalnog popisa Hrvata i njihovih potomaka u Argentini.

Digitalni popis Hrvata u Argentini

Digitalni popis Hrvata u Argentini

5:35