"Ribarski konvoj" iz 1955. (Foto: hmnu.hr) "Ribarski konvoj" iz 1955. (Foto: hmnu.hr)

Priča o rodonačelniku dalmatinske naive Eugenu Buktenici odavna je prerasla okvire otoka Šolte, s obzirom na razdoblje njegova nastajanja – paralelno s pokretom hlebinske naive, jer je upravo Eugen na Šolti, istovremeno s glasovitim imenima Podravine, udarao pečat umjetničkom pravcu koji će kasnije postati hrvatski brend prepoznatljiv u cijelome svijetu, i s obzirom na njegova djela koja su ostala kao trajna vrijednost sveukupnoj hrvatskoj kulturno-umjetničkoj baštini.

"Trešnje" Eugena Buketnice - ulje na platnu (Foto: Vicko Buketnica)

Još za života sam Eugen pokrenuo je na Šolti likovnu koloniju potičući edukaciju mlađih naraštaja u duhu naive. Općina Šolta nastavila je kasnijih godina s likovnim kolonijama Đenku u čast, poštujući slikarevu želju da se tradicija naivnog slikarstva na otoku nastavi, a najveći je doprinos u tom smislu Đenkova nećaka Vicka Buktenice kojemu je slavni slikar ostavio u zalog da nastavi njegov rad i izgradi mu Spomen dom i Galeriju, što je on i učinio 2007. godine.

Ukrasna kutijica s potpsiom Vicka Buktenice (Foto: Vicko Buktenica)

Time je poklonio otoku reprezentativno, jedinstveno obilježje izvorne kulturno-umjetničke baštine, uz zahvalu lokalne zajednice i Splitsko-dalmatinske županije iz koje je potekla ideja o daljnjem razvoju Spomen doma i Galerije Buktenica&Buktenica kao Centra dalmatinske naive. 

Foto: Vicko Buktenica

U sklopu Likovne udruge osnovane 2012. godine, osim što razvija vlastitu naivu nuovu i apstrakciju po slavnom Paulu Jacksonu Pollocku, Vicko Buktenica u mnogome slijedi Eugenov trag prenoseći naslijeđe dalmatinske naive kroz radionice, izložbe, kolonije, humanitarni rad (dugogodišnja suradnja s Udrugom Latica iz Pakraca, Moje dijete iz Solina, Svijet tišine iz Zagreba…) i u nastavku svoga djelovanja čini još jedan velik iskorak: spajanje dalmatinske i hlebinske naive – na Šolti.

Šolta i Hlebine ruku pod ruku putovima naive

Upravo to je i tema ovih prvih Dana Eugena Buktenice koji nadrastaju sadržaj dosadašnjih likovnih kolonija i otvaraju novo poglavlje u promociji izvorne hrvatske umjetničke baštine, jer će prvi put u povijesti hrvatskog naivnog slikarstva na izvoru dalmatinske naive zajedno za štafelaje sjesti članovi Udruge hlebinskih kipara i slikara naive i slikari naive iz Dalmacije.

--- BEZ NASLOVA ---

Dani Eugena Buktenice

11 fotografija

Ova je ideja proizašla iz sudjelovanja predstavnika dalmatinske naive na ovogodišnjoj Međunarodnoj likovnoj koloniji Alpe Adria srce naive u Hlebinama, s ciljem jačanja suradnje dviju regija, toliko različitih, a tako bliskih, koje zajedno stvaraju povijest naivne umjetnosti u Hrvata i utiru put u tom smislu novim naraštajima.