Dana Jungbluth (Foto: privatna arhiva) Dana Jungbluth (Foto: privatna arhiva)

"Sunce, plaže i more nisu jedino što čini Hrvatsku. Mnogi povezuju vlastito podrijetlo, obitelj i prijatelje s ovom popularnom zemljom za ljetovanje. Brojni ljudi, njihova povijest i vrijednosti čine tu državu takvom kakva jest: osjećajem života, koji se ovdje razmatra sa stanovite udaljenosti, odnosno iz njemačkog kuta gledanja." Tako je Dana u uvodniku opisala svoj blog "Hrvatska - osjećaj života".

Gospođo Jungbluth, kako ste i kada uopće otkrili svoju ljubav prema pisanju?

Zapravo pišem otkad znam za sebe. Pisanje me je pratilo cijeli život. Pisala sam pjesme, male priče, vodila dnevnike. Ali to nikad nisam učinila svojom profesijom. Uvijek ti se u životu nametne da ideš pravilnom putanjom, a ne krivudavom, koja je svojstvena umjetnicima. Ali i dok sam radila u svojoj struci pisanje me je uvijek pratilo, sve dok tijekom drugog roditeljskog dopusta, u kojem se još uvijek nalazim, nisam zaista odlučila učiniti pisanje svojim poslom. Zbog toga sam jako sretna.

Objavili ste već i nekoliko knjiga. Možete li nam reći više o tome?

U posljednje dvije godine objavila sam dvije knjige. Radi se o zbirci mojih pjesama. Jedna se zove "Poezija i aforistika - iz duše" , a druga "Poezija i aforistika - iz dječjih srdaca", gdje se uglavnom bavim dječjom perspektivom gledanja na svijet, jer dječje oči često s lakoćom otvaraju oči za važne stvari u životu. Trenutno radim na trećem svesku iz ove serije i na jednom malom vodiču kroz Hrvatsku. 

Vaši tekstovi i pjesme odražavaju Vašu naklonost Hrvatskoj. Možete li nam reći nešto o tome kako je Hrvatska, kao što sami kažete, postala vaša omiljena zemlja? 

Privatno sam u kontaktu s Hrvatima već oko 20 godina. Prvi put sam bila u Hrvatskoj prije petnaestak godina i u tu sam se zemlju zaljubila od prvog časa. Otputovala sam u tu zemlju bez ikakvih očekivanja, ali čim sam sletjela u vrevu ove zemlje usisala me je i zaljubila sam se u nju. Zaista me je očarala – ponajviše ljudi. Dogodilo mi se nešto vrlo posebno, i u svojim tekstovima pokušavam doći do srži toga. Doslovno me obuzela ljubav prema toj zemlji. 

Postali ste blogerica za Glas Hrvatske odnosno die Stimme Kroatiens. To će Vam sigurno biti novi izazov. Ono što želite reći našim slušateljima iz Njemačke je očito). Ali….postoji li neka poruka koju biste željeli uputiti Hrvatima? 

Svojim bih blogom željela razmišljati o zemlji i ljudima, osobitostima i posebnostima Hrvatske, s ponekad potrebnom udaljenošću, naime iz njemačkog kuta gledanja. Ja sam Njemica i zbog toga osjećam da mi je iskazana velika čast time što imam priliku iskazati vlastite misli o ovoj lijepoj zemlji i njenim divnim ljudima. Druga perspektiva često nije loša. Mislim da to vrijedi za sva životna područja. Tako se nadam da ću moći otvoriti ljudima oči i neke stvari tu i tamo možda malko senziblizirati. Uvijek volim promatrati pojedinosti u svom životu, i njih želim podcrtati svojim mislima. Bit će tu i tamo i pokoja provokacija. Ne želim to isključiti. Ali isto tako želim da čitatelji imaju na umu: Jako volim i cijenim Hrvatsku i njene ljude, te mislim da bi to u mom blogu trebalo doći do izražaja. 

Radujemo se Vašem prvom blogu koji nosi naslov "Čežnja za daljinom je moja čežnja za domovinom". Ima li možda još nešto što biste željeli unaprijed reći našim čitateljima na hrvatskom?

Razumijem dosta, ali ne govorim dobro… Znam formulirati nekoliko stvari. Ali naravno, ništa mi spontano u ovom trenutku ne pada na pamet. "Volim Hrvatska!" To mogu reći i to ću sigurno reći kroz svoj blog, a također ću biti sretna zbog povratnih informacija koje ću dobivati putem društvenih mreža. Također će me radovati ako budem mogla ljude potaknuti na raspravu/diskusiju.  

Draga gospođo Jungbluth, radujemo se suradnji s Vama i zahvaljujemo na razgovoru.

Dana Jungbluth o sebi i svojem novom blogu

Dana Jungbluth o sebi i svojem novom blogu

4:07