Consuelo Palma (Foto: Miran Kramar) Consuelo Palma (Foto: Miran Kramar)

Kroz svoj umjetnički rad Consuelo Palma želi pokazati intimno iskustvo življenja povezanih tijela i srca njezina dva svijeta, Čilea i Hrvatske. Hrvatsku je toliko zavoljela u proteklih desetak godina koliko živi u njoj, pa ne čudi što ju smatra svojom drugom domovinom.

"Nije lako pokazati nešto tako osobno i zbog toga ga pokušavam podijeliti kroz svoj rad, a, osim toga, to je vrlo aktualna tema. Mnogi doživljavaju iskustva kao što su moja, živjeti u jednoj zemlji daleko od svoje rodne grude. I zamišljam da svatko mora imati slične emocije koje i ja doživljavam, koje su, kao što sam već spomenula, mješovite."

Iako joj nedostaju čileanski prijatelji, u Hrvatskoj se, kaže, osjeća dobrodošlo, a Hrvati podržavaju njezin rad. Nakon nekoliko godina posvećenih obitelji, vratila joj se strast prema skulpturi i umjetnosti koja ju ispunjava. U zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića predstavila je dvije linije svojega stvaralaštva - skulpture i oslikana platna. 

--- BEZ NASLOVA ---

Izložba "Duša dvaju svjetova"

6 fotografija

"Keramičke skulpture predstavljaju kamenje oblikovano u stožaste oltare koje su pravile Inke tijekom svojih putovanja. Jedna od funkcija tih oltara je da ih zaštite na putovanjima. To je u osnovi ono što želim spasiti, taj element - zaštita putnika, ljude koji žive daleko od svoje domovine, kao što je moj slučaj i mnogih drugih ljudi."

Foto: Miran Kramar 

Consuelo Palma vješto oslikava sjećanja sa putovanja po hrvatskim gradovima, fragmente njihovih vizura. Tema bivanja na putu je ono što povezuje njene skulpture sa slikama.

Consuelo Palma (Autor: David Rey)

Consuelo Palma (Autor: David Rey)

3:00

Upravo taj spoj različitih kultura jača odnose među državama, gradi mostove između Čilea i Hrvatske, kaže Juan Nilo, veleposlanik Čilea u Hrvatskoj.

"Kao veleposlanik ponosan sam i čast mi je predstaviti čileansku umjetnicu i njezin talent izražen u slikarstvu te kamenim radovima nevjerojatne kvalitete. Kao zaljubljenik u umjetnost, divno je vidjeti da je jedna čileanska umjetnica prisutna u Zagrebu, gdje postoji bezbroj umjetničkih djela svih razina, svih vrsta."