Foto: snimka zaslona/Globalna Hrvatska Foto: snimka zaslona/Globalna Hrvatska

Slavni, uspješni i bogati često zaboravljaju da nisu oduvijek bili takvi. Tenisač Marin Čilić zasigurno nije jedan od njih. Još 2016. osnovao je zakladu kojom pomaže djeci da ostvare svoje snove.

- To su većinom mladi. Imamo stipendije za sportaše, za glazbenike za obnovu labosa u školama, mogu se prijaviti škole koje imaju učenike sa sjajnim rezultatima, također iz stem područja. Onda pomažemo tim školama, odaberemo najbolje tj. napotrebitije s najboljim rezulatima - objašnjava Marin Čilić.

Najteže je odabrati komu pomoći. Inspirativne priče u Marinovu zakladu stižu sa svih strana.

- Puno njiih zaslužuje stipendiju.. to je proces koji me vraća u djetinjstvo, kad sam bio tih godina, gdje se pronađem čitajući ta motivacijska pisma. Mogu osjetiti ljubav prema tome što rade, bilo da je u pitanju sport, glazba...stem područja - govori Marin.

Također i upornost - još jednu osobinu uspješnih ljudi.

- Istaknuo bi jednog hrvača koji nam je ove godine bio stipendist. On je bio izniman kandidat sa sjajnim rezulatatima u svojoj kategoriji imao je rivala od kojega je bio poražen 15 puta u nizu. Na kraju je 16. put došao do pobjede. To pokazuje koliko klinci pokazuju strast prema tome što rade, ne odustaju, jedna lijepa prilika za mlade - kaže.

No unatoč svojem trudu, događaju se i porazi. Oni su sastavni dio života i prilika da se svladaju životne lekcije. Osim toga, nakon poraza, svaki se uspjeh više cijeni.

- Šaljem poruku svim mladima da kad imaju poraze, da ih to ne indisponira, da ne padnu u teže depresije nego da im porazi daju snagu, za dalje da pronađu pravo rješenje za napredak - poručuje Marin.

Savjet je zlata vrijedan, a stiže od uspješnoga sportaša, koji je na svoj put krenuo iz malog Međugorja. 

Reportažu autorice Žane Ljuštine pogledajte u emisiji Globalna Hrvatska, od 2. minute. 

Globalna Hrvatska (26.08.2020.)

Globalna Hrvatska (26.08.2020.)

39:40