Alex Tudor Bakulić i parlamentarna zastupnica Catalina del Real Mihovilović (Foto: osobna arhiva/s dopuštenjem) Alex Tudor Bakulić i parlamentarna zastupnica Catalina del Real Mihovilović (Foto: osobna arhiva/s dopuštenjem)

“Predstavnik sam Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Rođen sam u Čileu, a moji su roditelji Hrvati s otoka Hvara.

Imao sam sjajnu priliku živjeti i raditi u Hrvatskoj između 2000. i 2010. godine i svakako se nadam da ću se vratiti. Nakon što sam živio 10 godina u Hrvatskoj i naučio više o povijesti, identitetu, iskustvu i ljudima, naravno da je moj osjećaj puno jači nego prije nego što sam išao živjeti u domovinu svojih predaka.

Naša komora je osnovana u studenome 1995. godine iskoristivši posjet tadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, koji nas je počastio potpisivanjem našeg statuta o osnivanju. Cilj je Komore promicanje suradnje i trgovinske razmjene između Čilea i Hrvatske.

U Čileu imam tvrtku za razvoj vještina i obrazovanja za 21. stoljeće. Isto tako sam voditelj radio programa koji se emitira svaki dan a zove se Digitalni izazov, u kojem raspravljamo o digitalnoj transformaciji, umjetnoj inteligenciji, inovaciji, poduzetništvu i vještini za novu ekonomiju.

Koristim ovu priliku i šaljem vam srdačne pozdrave, radostan jer je pandemija u Hrvatskoj dobrim dijelom pod nadzorom, za razliku od Čilea gdje smo približavanjem zime dostigli njezin vrhunac.

Želim vam sve najbolje! U ime naše komore i hrvatske zajednice u Čileu upućujem vam topao zagrljaj s juga svijeta" - zaključuje inženjer Alex Tudor Bakulić, predsjednik Hrvatsko-čileanske gospodarske komore.