Foto: kolaž/ustupljene fotografije Foto: kolaž/ustupljene fotografije

Vesna Matulić, predsjednica Društva profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla ističe da je knjiga sada dostupna onima koji je žele nabaviti.

- Društvo profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla, u okviru svojih aktivnosti usmjerenih na širenje hrvatskih vrijednosti i kulture, radilo je na ponovnom izdanju knjige istaknutog profesora Andrésa Rajevića Bezmalinovića pod naslovom "Osnovni tečaj hrvatskog jezika za govornike španjolskog jezika". Na čelu toga izdanja bio je direktor našeg Društva Guillermo Mimica Cárcamo, koji je, s obzirom na svoje veliko iskustvo na književnom polju, odigrao važnu ulogu u reviziji, pripremi i svemu što podrazumijeva djelo takve veličine. Zadovoljstvo nam je pružiti našim članovima i prijateljima izravan način učenja i/ili usavršavanja znanja hrvatskog jezika, što je definitivno način da održimo na životu veze koje nas spajaju sa zemljom naših predaka. Knjiga sadrži, između ostalih elemenata, osnovni rječnik, gramatiku, vježbe, povijest jezika i poeziju. Vjerujemo da će ovo nesumnjivo biti od velike koristi svima onima koji žele započeti učenje jezika naših predaka ili ojačati već stečeno znanje. Sa zadovoljstvom obavještavamo da je knjiga sada dostupna onima koji je žele nabaviti - ističe Vesna Matulić. 

Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

Predsjednica Društva profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla spominje kako je odano priznanje profesoru Rajeviću: - Na inicijativu veleposlanice Republike Hrvatske u Republici Čile, Mire Martinec, 26. siječnja ove godine odano je priznanje profesoru Andrésu Rajeviću Bezmalinoviću, uzimajući u obzir njegovu izvanrednu karijeru. Profesor Rajević je više od 25 godina radio kao diplomatski službenik u hrvatskom veleposlanstvu. Također je bio istaknuti profesor lingvistike na Sveučilištu u Čileu. Poznat je po tome što svojim raznim aktivnostima uvijek je doprinosio održavanju veza između Čilea i Hrvatske. Za svoje je zasluge godine 2010. dobio odlikovanje Republike Hrvatske. Svečanosti u čast profesora Andrésa Rajevića Bezmalinovića, prisustvovali su Guillermo Mimica Cárcamo kao predstavnik Društva profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla i Tatiana Muñoz Mimiza kao predstavnica Hrvatskog kluba Estadio Croata - kaže Vesna Matulić, predsjednica Društva profesionalaca i poduzetnika hrvatskog podrijetla iz Santiaga de Chile. 

Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

Andrés Rajević Bezmalinović rođen je u Antofagasti 1929. godine. Roditelji su mu bili Hrvati s otoka Brača, u Čile su stigli 1925. godine. Upoznali su se na brodu i iskrcali u Antofagasti gdje su se nastanili i bavili trgovinom. Nakon muževe smrti, 1933. godine majka se s četvero djece vratila na otok Brač.

Andrés je studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je stekao zvanje profesora hrvatskog jezika i književnosti. Godine 1958. vratio se u Čile. Bio je profesor hrvatskog jezika u Centru za slavenske studije na Sveučilištu u Čileu. Na španjolski je preveo klasična djela hrvatske književnosti. U hrvatskoj zajednici u Čileu istaknuo se u promicanju hrvatske kulture, povijesti i civilizacije. Također je podučavao hrvatski jezik.