Foto: ustupljena fotografija Foto: ustupljena fotografija

Rebeca Hraste rođena je u Punta Arenasu u Čileu. Osnivačica je skupine "Duša Hrvatska – Čile".

- Moji djed i baka s očeve strane iselili su iz Hrvatske, s otoka Hvara u Čile, gdje su osnovali obitelj u regiji Magallanes. Majka Rebeca umrla je vrlo mlada, ostavivši muža i četvero još male djece. Od tog trenutka živjeli smo s ocem i nonom koja je tada već bila udovica. Podučila nas je hrvatski jezik, učila pjevati hrvatske pjesme, kuhala je naša jela i njegovala tradiciju. Zbog svega toga i danas osjećamo duboku ljubav prema toj dalekoj zemlji u kojoj je ona rođena. U regiji Magallanes još uvijek postoji ogromna hrvatska zajednica koja je jako vesela i vrlo ujedinjena. Kad sam godine 1978. prvi put posjetila Hrvatsku, osjećala sam se kao kod kuće, posebno u Splitu. Sve tamo, atmosfera, ljudi, način govora, odijevanja, bilo je vrlo slično kao u hrvatskoj četvrti gdje sam odrasla u Punta Arenasu. Bilo mi je vrlo lako komunicirati s dijalektom bake i djeda, tako da je to za mene bilo vrlo emotivno i posebno iskustvo - ističe Rebeca Hraste.

Skupina "Duša Hrvatska - Čile" razvija kulturne i folklorne aktivnosti.

- U čast baki i djedu i svima onima koji su došli izdaleka, prenoseći ljubav prema voljenoj domovini na svoje potomke, osjetila sam potrebu da osnujem ovu udrugu koju smo nazvali Duša Hrvatska - Čile. Možemo se pohvaliti da se udruzi pridružilo mnogo pravih dobrih ljudi, koji dijele iste osjećaji ljubavi prema svojim hrvatskim korijenima. Imamo i veselu skupinu djece koja pjevaju, plešu kolo i sudjeluju u nastavi hrvatskog jezika. Imamo i satove jezika za odrasle. Ali najvažnije je da smo velika obitelj u kojoj ima puno ljubavi, poštovanja i solidarnosti - naglašava Rebeca.

Rebeca Hraste

Duša Hrvatska – Čile

9 fotografija

Ove godine u "Duši Hrvatskoj - Čile" proslavili su Uskrs u uvjetima potpune karantene koja vlada zemljom.

- Unatoč tome, obitelj Cornejo-Sesnić napravila je prekrasno uskrsno jaje na svojoj parceli Curacavi, vrlo blizu Santiaga. Posebno smo zahvalni magelanskoj slikarici Zorki Hraste, mojoj mlađoj sestri, koja je ljubazno napravila ovu prekrasnu sliku koja je oživjela naš uskrsnji projekt, koji je unatoč pandemiji djelomično ostvaren. Djeca su u virtualnoj nastavi ukršavala jaja s učiteljem jezika i naučila hrvatsku uskrsnu pjesmu - kaže Čileanka hrvatskih korijena.

Rebeca šalje čestitke Glasu Hrvatske:

- U ime "Duše Hrvatske - Čile", mala skupina članova, sastavljena od odraslih i djece, darovala je uskrsno jaje hrvatskom veleposlanstvu u Čileu, što je s velikom naklonošću primila hrvatska veleposlanica, gospođa Mira Martinec. Na Veliki tjedan ove godine Čile je bio u karanteni, pa su sve obitelji ove dane provele kod kuće. Na Veliki petak, običaj je, jedu se plodovi mora. Na Uskrs djeca u uglovima kuće ili vrta traže čokoladna jaja.

Iz Santiaga de Chile, u svoje ime i cijele udruge koju predstavljam, s puno ljubavi upućujem čestitke Glasu Hrvatske koji hrvatsko iseljeništvo približava toj divnoj voljenoj zemlji Hrvatskoj. Sretan Uskrs - zaključuje Rebeca Hraste, voditeljica skupine "Duša Hrvatska - Čile".