(Foto: Boris Scitar/PIXSELL) (Foto: Boris Scitar/PIXSELL)

Švicarska udruga Dalijev svijet vlasnik je najveće zbirke radova Salvadora Dalija. U Australiju su za izložbu, koja traje do kraja siječnja 2019. godine, donijeli jednu od najvećih kolekcija radova Salvadora Dalija u svijetu. Izloženi su Dalijevi umjetnički radovi s dobro poznatim satovima koji se tope (iz djela poput Trajanje sjećanja i Plemstvo vremena) te zbirka grafičkih djela i brončanih skulptura, uključujući i goleme komade koji se prikazuju na George Streetu, nasuprot parku Prva Flota u dijelu središta Sydneya The Rocksu, jer nisu mogli stati u Galeriju Billich, javlja croexpress.eu.

Na izložbi su izložene i slike osamdesetčetverogodišnjega, vodećeg svjetskog nadrealista 21. stoljeća Charlesa Billicha. Njegova se umjetnička djela mogu vidjeti u Vatikanu, Ujedinjenim narodima u New Yorku i Bijeloj kući u Washingtonu, a bio je i službeni umjetnik mnogih Olimpijskih igara i dvaput je dobio titulu Američki sportski akademik godine. Godine 2009. primio je nagradu Firence Biennala, koja je među najprestižnijima svjetskim umjetničkim nagradama.

(Foto: screenshot/Facebook Charles Billich)

Charles i supruga Christa Billich bili su domaćini na otvaranju izložbe Dali-Billich 16. studenoga u Sydneyu, na kojoj se među ostalima pojavio i "Andy Warhol" s čašom šampanjca u ruci - glumac Boguslaw Szpilcazak, koji se u Sydneyu pojavljuje kao lutkarski majstor Pop Arta Andy Warhol, u nadrealističnoj kazališnoj dramskoj komediji Suđenje Daliju (The trial of Dali).

Nadrealizam, umjetnički i književni pokret, koji ima svoje korijene u 20. stoljeću, osobito nakon Prvog svjetskog rata, ove godine slavi i svoju stotu godinu života. Nadrealizam nastoji osloboditi kreativni potencijal nesvjesnog uma, primjerice iracionalnom suprotstavljanju slika. Posjeduje dezorijentiranu, halucinacijsku kvalitetu sna; nerealno; fantastično: nadrealna složenost birokracije. Često se kaže da je nadrealizam posvećen izražavanju mašte koja je otkrivena u snovima, bez svjesne kontrole razuma i konvencije.

Doista, Salvadora Dalija inspirirao je rad Sigmunda Freuda, koji se ističe istraživanjem sna i nesvijesti kao valjanih oblika stvarnosti. Komentirajući svoje misli i osjećaje o izložbi Dali/Billich, Charles Billich, kaže: - Ovo je novo poglavlje u mom životu i trebali bismo ga slaviti, osobito ja. Živim kroz san koji mi sada dolazi, ali i kroz izazov. Učinit ću to, nastavit ću na putu Salvadora ... Ne želim biti Dalijev imitator; želim biti odgovor na nastavak kretanja nadrealizma. Svako malo izlazim s novim slikama, s novim idejama, s novim konceptima. Zapravo ne znam odakle dolaze impulsi za to, ali jako sam sretan zbog ovoga što radim, a umjesto opadanja ili slabljenja zbog moje dobi, izgleda da se ja poboljšavam. Čudesno! Nevjerojatno!

(Foto: Boris Scitar/PIXSELL)

O inspiraciji za novo remek djelo Hommage to Dali, otkriveno na otvaranju izložbe 16. studenog Billich kaže: - Inspiracija je bio Dali, ali sastav je moj i određene izmjene njegovih uređaja su sve moje, a neki izumi su također moji. Primjerice, ovdje na slici je jedan od mojih doprinosa, jedan od njih je odrasli čovjek koji vozi vozilo, držeći motor rukama, stopalima i koljenima, proizvod moje divlje mašte koja je nastala napredovanjem u tehnologiji. Želim uvesti znanost i tehnologiju u svoje slike, baš kao što je Dali nekoć... Zainteresiran sam za obogaćivanje informacija koje posjedujem i za širenje mojih izvora informacija i znanja.’ 

Na pitanje kako se osjeća kad ljudi rade usporedbe između Dalija i njega, čovjeka koji je odrastao u Hrvatskoj, proveo brojne godine u zatvoru u Hrvatskoj zbog novinarskoga aktivizma u bivšoj Jugoslaviji, Billich odgovara: - Osjećam se vrlo dobro, često sam u kontaktu s Hrvatskom, povijest Hrvatske i hrvatski interesi utjecali su doista na mnoge od mojih nadrealističnih umjetničkih djela. Oni su hrana i širenje mojih horizonta: Hrvatska, hrvatska povijest i hrvatski narod stoje iza mojih najboljih djela.