Robert Jakubek, Počasni konzul RH u Santa Cruzu u Boliviji (Foto: privatni album) Robert Jakubek, Počasni konzul RH u Santa Cruzu u Boliviji (Foto: privatni album)

"Velika mi je čast da ove godine imam priliku pozdraviti sve Hrvatice i Hrvate u domovini i u svijetu, u trenucima obilježavanja godišnjice Dana pobjede i domovinske zahvalnosti Dana hrvatskih branitelja.

Hrvatska se još jednom prisjeća odlučujućih dana iz kolovoza 1995. godine, kada je u vojno-redarstvenoj akciji oslobođen velik dio hrvatskog okupiranog teritorija i povijesni grad Knin, ostvarena je jedna velika i važna pobjeda.

Prije svega moramo zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su se borili na frontu i mnogima koji su u toj akciji i tijekom Domovinskog rata dali svoje živote da bi danas imali slobodnu Hrvatsku, zemlju jedinstvenih ljepota i osebujnih ljudi.

Mi iseljeni Hrvati od srca želimo da odlučnost i hrabrost i dalje budu odlike hrvatskoga naroda u nesebičnoj i zajedničkoj izgradnji voljene nam Republike Hrvatske.

U iseljeništvu s radošću obilježavamo i slavimo sve hrvatske praznike. I našim novim naraštajima prenosimo jezik, povijest, običaje i ljubav prema našoj domovini.

Također, proslavit ćemo dan 6. kolovoza Dan neovisnosti Plurinacionalne Države Bolivije, kojim se obilježava 6. kolovoz iz 1825. godine kada je Parlament zemlje proglasio postojanje nezavisne Republike Bolivije.

A u obiteljskom krugu proslavit ćemo i rođendan unuka - naš Drago 5. kolovoza slavi svoj 5. rođendan. A ja ću se potruditi da i on bude dostojan nasljednik osjećaja koje naša hrvatska zajednica u Santa Cruzu i Boliviji, kao i moja porodica, gaje prema Republici Hrvatskoj", ističe Robert Jakubek, počasni konzul Republike Hrvatske u Santa Cruzu de la Sierra.