Robert Jakubek - prvi s lijeva (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija) Robert Jakubek - prvi s lijeva (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

U svojoj čestitki konzul Robert Jakubek ističe:

“Obraćam vam se iz Santa Cruza, iz Bolivije, iz grada koji predstavlja lokomotivu gospodarskoga razvoja zemlje.

Kao i u većini američkih država, za nas Hrvate ove će godine proslava Dana državnosti biti bitno drugačija od naših prijašnjih proslava. Za iseljene Hrvate i njihove potomke dan proslave Dana državnosti najvažniji je datum naših okupljanja, koji svi željno očekujemo.

Uobičajeno je da hrvatski konzulat organizira proslavu koja se održava nedjeljom kao prigodni obiteljski ručak. Uz prigodne riječi, našu himnu, roštilj i odojak, na proslavi se okupi i do 500 osoba, Hrvata, njihovih potomaka i svih onih koji se tako osjećaju. Nažalost, zbog koronavirusa, ove će godine biti bitno drugačije.

Veselimo se da je Hrvatska uspješno suzbila prvi val koronavirusa i očekujemo da će turistička sezona biti koliko-toliko uspješna.

U državama sjeverne i južne Amerike pandemija je u punom naletu, a u našem gradu od 1.800.000 ljudi ima jako puno zaraženih. Zbog toga se ove godine nećemo moći okupiti. Neće nam preostati ništa drugo već podijeliti radost sa svima putem poruka, slika i pjesama putem društvenih mreža. A kad sve prođe, organizirat ćemo veliki skup i proslavu na koju će doći, siguran sam, više uzvanika nego ikada.

Na kraju, svim Hrvatima u zemlji i u svijetu, čestitam Dan državnosti naše slobodne i suverene Republike Hrvatske, želeći da naš ostvareni san živi tisućama i tisućama godina. Sretno!” – poručuje inženjer Robert Jakubek, počasni konzul Republike Hrvatske u Santa Cruzu de la Sierri u Boliviji.