Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i veleposlanik Paulo Roberto Tarrisse da Fontoura (Foto: Glas Hrvatske) Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i veleposlanik Paulo Roberto Tarrisse da Fontoura (Foto: Glas Hrvatske)

Brazilski veleposlanik dodaje da ga je Hrvatska izvanredno ugostila te da se u njoj dobro osjećao. Smatra da u Hrvatskoj postoje velike simpatije prema Brazilu.

Veleposlanik zahvaljuje Programu za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije zato što je prenosi hrvatskoj javnosti informacije o Brazilu, zemlji geografski daleko od Hrvatske, ali bliskoj po ljudskoj toplini. Također zahvaljuje na iznimnoj suradnji s Hrvatsko-hispanskom društvom: - Privilegij mi je bio imati Hrvatsko-hispansko društvo za sugovornika u Hrvatskoj tijekom 4 godine moje diplomatske misije u ovoj prekrasnoj zemlji. Prebačen sam na drugo odredište, a to je Asuncion u Paragvaju. No, osjećam se vrlo zadovoljan zbog izvrsnoga rada Veleposlanstva u Hrvatskoj i dobre suradnje koju imamo s Hrvatsko-hispanskom društvom - kaže veleposlanik Brazila.

Novinar Programa za Hrvate izvan RH HRT-a David Rey i veleposlanik Paulo Roberto Tarrisse da Fontoura (Foto: Glas Hrvatske)

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović dodijelila je veleposlaniku Tarrisseu da Fontouri odlikovanje Red kneza Branimira s ogrlicom kao priznanje za izniman doprinos razvijanju sveobuhvatnih i prijateljskih bilateralnih odnosa te jačanju suradnje između Republike Hrvatske i Savezne Republike Brazila.

- Uspomene koje nosim iz Hrvatske su nešto što mi nitko ne može ukrasti. To su stvari koje pripadaju meni i mojoj supruzi i koje ćemo pokušati prenijeti kamo god idemo, pokazujući ljepote Hrvatske, ljubaznost hrvatskog naroda i njihovu želju za stvaranjem nove države, državu s pogledom u budućnost, razvijenu državu, državu koja ima odnose sa svim zemljama svijeta, uključujući Brazil - dodaje Veleposlanik.

- Moja iskustva u Hrvatskoj su dobra. Cijela politička klasa i hrvatske vlasti su mladi, jer je zemlja mlada. Posebno pohvaljujem razmjenu informacija i mišljenja, što je vrlo plodno i dobro, jer odražava spremnost dviju zemalja da se postave kao neovisne nacije - kaže veleposlanik Tarrisse da Fontoura.

Brazilski diplomat oprašta se tako od Hrvatske, zemlje iz koje nosi sjajne uspomene: - Ostavljam ovdje mnogo hrvatskih i stranih prijatelja, jer i u Hrvatskoj živi velika zajednica stranaca, uključujući latinoameričku. Smatram da su najvažniji ljudski odnosi i da u tom smilu Hrvatska je zemlja koja može podučavati druge. Puno hvala svima vama. Hvala Hrvatskoj što nas je tako dobro ugostila i sada idemo dalje - zaključuje.