Branka Primorac (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Branka Primorac (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Književnica i novinarka Branka Primorac, dobitnica niza stručnih i nagrada publike, bit će gošća nove tribine inozemne Croatice koja će se održati sutra, 10. listopada, u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 

O svojem književnom putu doista ima štošta kazati. Iako piše cijeli život, u svijet knjige ulazi na velika vrata. Njezina prva knjiga "Maturalac" osvojila je nagradu "Mato Lovrak" za najbolji roman za mladež objavljen u 1993. godini i uvrštena je na popis obvezne osnovnoškolske literature. To je djelo ove godine doživjelo i svoje inozemno izdanje na španjolskom jeziku. 

Branka ili Adela Fischer 

Autorica se okušala i dokumentarnoj prozi, i to vrlo uspješno. Autobiografski roman "Perešin, život i smrt" iz 2001. nagrađen je književno-publicističkim priznanjem "Bili su prvi kad je trebalo" za najbolju prozu o Domovinskom ratu. Dosad ima deset objavljenih naslova, a pisala je i kriminalističke priče pod pseudonimom Adela M. Fischer. 

Romanom "Zvonka Zmaj i Tri kavalira" koji je osvojio književnu nagradu Anto Gardaš za 2012. svrstana je na Časnu listu IBBY-ja za 2014. godinu te je pozivom organizatora otišla na Svjetski kongres IBBY-ja u Meksiko. 

Spisateljica, novinarka, urednica i fotografkinja svoju je profesionalnu karijeru izgradila u zagrebačkom dnevniku Večernji list, uz dodatni angažman u drugim listovima. O svojim iskustvima te boravku u Milanu i Londonu govorit će na novoj Tribini, dvadeset devetoj u ciklusu tribina na temu inozemne Croatice. 

Inozemna Croatica 

Podsjetimo, Zbirku inozemne Croatice čine djela hrvatskih autora tiskana izvan granica Hrvatske i djela stranih autora s temom Hrvata i Hrvatske, iseljenički te tisak hrvatskih manjina i Hrvata izvan RH. Temelji Zbirke počivaju na darovima mnogih zaslužnih književnika, urednika, novinara među kojima je jedan od najvećih Vinko Nikolić, koji je NSK darovao komplete svih izdanja i arhivu Hrvatske revije. 

Mnoštvo građe darivali su i ugledni sveučilišni profesori, znanstvenici i publicisti iz iseljeništva, kao što su Ante Kadić, Georg J. Prpić, Branko Franolić, Kvirin Vasilj, Ivo Banac, Vinko Grubišić, Jere Jareb, Ivo Omrčanin, Jure Petričević, Antun Nizeteo, Bogdan Radica, Pero Tutavac-Bilić i dr. Iseljenički novinski fond posebno su obogatili Karlo Mirth, predsjednik i član Hrvatske akademije u New Yorku, urednik časopisa Croatia Press i jedan od urednika časopisa Journal of Croatian Studies, te Dane Mataić, bivši ministar savjetnik Jugoslavenskog konzulata u Santiagu. Knjižar Ivan Džeba iz Clevelanda Knjižnici je poslao više od stotinu knjiga hrvatskih iseljenika u Americi, a gotovo stotinu i pedeset knjižničar Ivan Miletić, također iz Clevelanda.