Yelitza Suarez Harašić u Dubrovniku. (Foto: Yelitza Suarez Harašić) Yelitza Suarez Harašić u Dubrovniku. (Foto: Yelitza Suarez Harašić)

Još od malih nogu Bolivijanka Yelitza Suarez Harašić čula je za Hrvatsku, a posebno za otok Brač. Ističe kako je mogućnost susreta s njezinim korijenima neobjašnjiva. 

- Ja sam mješavina Hrvatice i Bolivijanca. Moj djed Vinko Harašić i baka Nedjeljka Janković, roditelji moje majke, oboje su hrvatskoga porijekla. Djed Vinko rođen je u živopisnom gradu Nerežišća na otoku Braču.

Yelitza s tetom i rođakinjom na Braču. (Foto: Yelitza Suarez Harašić)

Sa 17 godina moj je djed Vinko stigao u Antofagastu u Čileu, poslije Drugog svjetskog rata. Budući da je potjecao iz vrlo siromašne obitelji sa sedmero djece, dvojica muškaraca i jedna od sestara odlučili su potražiti bolji život na drugom kraju svijeta i stigli su u Latinsku Ameriku kako bi pomogli svojoj obitelji. To me ispunjava ljubavlju i ponosom - ispričala je Yelitza.

Tijekom obilaska Hrvatske, domovine svojih predaka, Yelitza je posjetila Dubrovnik, Split te otoke Brač, Vis i Hvar.

- Iskustvo je bilo nevjerojatno. Osim što je Hrvatska prekrasna zemlja s najljepšim morem na svijetu, susret s korijenima je neobjašnjiv. Boja mora nema usporedbu, to je čista, uredna zemlja s ljubaznim i, mogu reći, prijateljskim ljudima.

Imala sam sreću upoznati moju tetku Nedu i rođakinju Vandu. Zajedno smo otišle u Nerežišća. Posjetile smo kuću moga pradjeda, kuću u kojoj se rodio moj djed, školu koju je pohađao i groblje na kojemu su pokopane njegove sestre. Osjećaj je neobjašnjiv, nisam mogla prestati plakati zbog velike emocije. Moja tetka i rođakinja također su plakale - rekla je Yelitza.

Kuća Yelitzina pradjeda i djeda u Nerežišćima. (Foto: Yelitza Suarez Harašić)

Yelitza je bila pokretačka snaga za dobivanje učionice za studij na sveučilištu, na kojemu radi, za tečaj učenja hrvatskoga jezika kojega vode pripadnici hrvatske zajednice u Cochabambi.

- Ja sam industrijski inženjer i trenutačno radim na Sveučilištu UNIFRANZ u Cochabambi u Boliviji. Na ovom sveučilištu održavaju se tečajevi hrvatskoga jezika koji imaju nekoliko skupina i rasporeda - dodala je.

Članica je Hrvatske zajednice Cochabambi koja provodi mnogobrojne aktivnosti- tečajeve hrvatskog jezika, hrvatske kuhinje, organizira druženja i svečane večere na kojima se slave hrvatski i bolivijski državni praznici i prigodne mise.

- Prošle godine za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu bilo je jako lijepo jer je tom prilikom naš klub organizirao različite aktivnosti. S velikim emocijama doživjeli smo sve uspjele hrvatske reprezentacije - zaključila je Bolivijanka Yelitza Suarez Harašić.