Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

- Iznimna nam je čast bila podijeliti povijesne dokumentarne filmove o Vukovaru, koje su nam ustupili heroji Domovinskog rata u Hrvatskoj Damir Plavšić i Damir Markuš s više od 30 sudionika iz različitih zemalja hrvatske dijaspore u Latinskoj Americi. Damir je poslao video poruku s pozdravom našoj zajednici koja je emitirana. Važno je znati i cijeniti nevjerojatne napore branitelja herojskog grada Vukovara čija je obrana nažalost stajalla života mnogih hrabrih Hrvata, među njime i mnoge nevine djece. Odali smo zasluženu počast, iskreno im zahvaljujući na svemu što su učinili za Hrvatsku, našu voljenu domovinu. Prikazali smo online film o životu Vukovara prije rata, zatim o načinu na koji su ga branili naši heroji tijekom rata i na kraju smo imali prilike vidjeti i današnji Vukovar, koji je sada već obnovljen – ističu Patricia Ávila Kuljiš i Ljubica López Golac

Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija
Foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija

Ističu kako su Hrvati prolazili kroz vrlo teška vremena tijekom svoje povijesti: - Na Vukovar je dnevno padalo prosječno 5000 granata različitog kalibra, što je potpuno razorilo grad. No, ni na koji način nisu mogli srušiti Vodotoranj, simbol obrane grada, koji je izravno pogođen sa 642 granate i projektila različitoga kalibra. Danas kultni Vodotoranj izgleda sjajno, nedavno je obnovljen i adaptiran tako da se posjetitelji mogu popeti na njega. Važno djelo sada dovršeno s prekrasnim zelenim površinama i dodatnim radovima. Mi Hrvati općenito smo prošli tešku kalvariju nakon 1945. i nakon 1991. godine, ubijeno je na tisuće mladih. Ali sva ta golema žrtva završila je stvaranjem i obranom domovine, danas naše slobodne i neovisne Hrvatske. Mi smo katolici i vjernici, a naša vjera nas uči da moramo oprostiti. 

No, dodaju da se tragedija hrvatskog naroda nikada ne smije zaboraviti: - Obveza svih nas je da svoju djecu i mlade podučavamo hrvatskoj povijesti kako se ta tragedija više ne bi ponovila. Potrebno je poznavati svoju povijest kako bismo cijenili žrtvu naših hrabrih muškaraca i žena koji su dali sve kako bismo danas bili slobodni i neovisni. Prikazane scene bile su jake i bolne. Za Hrvate je vrlo važno poznavati povijest kako bismo se osvijestili i shvatili da se tako nešto više ne bi smjelo ponoviti među ljudima.

Na kraju, u simboličnom činu, u minuti šutnje, sudionici su zapalili svoje svijeće dok je hrvatska himna svirala u pozadini, odajući počast i zahvalnost herojima Domovinskog rata, ističući da je uloga hrvatskoga isejeništva bila važna za neovisnost Hrvatske. Bilo je čak i onih koji su, ostavljajući sve iza sebe, otputovali u prve redove braneći domovinu, riskirajući sve.

- Zahvaljujemo svim sudionicima i njihovim emotivnim komentarima, bio je to vrlo emotivan događaj. Hvala Glasu Hrvatske što nam omogućuje da objavimo svoje aktivnosti - zaključuju Patricia Ávila Kuljiš i Ljubica López Golac, predstavnice hrvatskih zajednica iz La Paza i Cochabambe u Boliviji.