(Foto: pozega-tz.hr) (Foto: pozega-tz.hr)

Povodom 155. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti velikog istraživača Afrike, poduzetnika i velikog filantropa, Požežanina Dragutina Lermana, Grad Požega je na njegovoj rodnoj kući, u ulici koja nosi njegovo ime, postavila brončani reljef Lermanova portreta, akademske kiparice Tatjane Kostanjević.

Na ovoj obljetnici prezentirana je i ideja o dokumentarno-igranom filmu o Dragutinu Lermanu, odn. TV seriji od 5 epizoda, koja bi se zahvaljujući producentskoj kući 4Film, producentici Aniti Juka, redatelju Lawrencu Kiiruu, scenaristici Maji Žebčević Matić i dramaturginji Sanji Ivić snimala u Požegi.

Avanturist i istražitelj

Dragutin Lerman je rođen 24. kolovoza 1863. godine, a od mladosti je pokazivao avanturistički duh. 1882. godine krenuo je na ekspediciju u Afriku, pod vodstvom slavnog istraživača Henryja Mortona Stanleya, a pod pokroviteljstvom belgijskog kralja Leopolda II. Imenovan je glavnim povjerenikom za istočni Kongo, a jedne je slapove nazvao Slapovi Zrinskih.

U Požegu se vratio s 33 godine, pokrenuo je obnovu požeških vinograda, a ostavio je traga u gospodarskom i društvenom životu. Hrvatskom narodnom muzeju poklonio je najznačajniju etnografsku zbirku izvaneuropskih naroda, a svojim je dnevnicima i bilješkama zadužio je svjetske znanstvenike raznih disciplina.