dr. sc. Robert P. Hajszan Panonski i Tomislav Marijan Bilosnić (Foto: snimka zaslona/Facebook) dr. sc. Robert P. Hajszan Panonski i Tomislav Marijan Bilosnić (Foto: snimka zaslona/Facebook)

Revija "Panonski list / Pannonisches Blatt / Pannon Lap", je gotovo u svakom broju tijekom 2020. godine objavila poneki prilog iz pera poznatog hrvatskog književnika i slikara Tomislava Marijana Bilosnića koji živi i radi u Zadru, a prisutan je na raznim meridijanima europskog kulturnog prostora kao pjesnik, slikar, romanopisac, putopisac, književni kritičar, publicist. Ne čudi stoga da je ovaj gradiščanski časopis koji izlazi na njemačkom, hrvatskom, slovenskom i mađarskom jeziku, a uređuje ga znanstvenik i književnik dr. sc. Robert P. Hajszan Panonski posegnuo u bogat, gotovo neiscrpan književni opus Bilosnića, nudeći čitateljima ponajviše, ali ne samo, autorove pjesme, te niz brojnih prilog drukčije vrste. Na primjer Bilosnićevu biografiju na njemačkom jeziku ili pak njegove slike u gvašu kojima je slikar popratio svoju poemu "Alhambra". A priložen je i foto album o susretima ovog autora s raznim svjetskim umjetnicima, te naslovnice Bilosnićevih knjiga objavljenih tijekom 2019. godine.

Tomislav Marijan Bilosnić
Tomsilav Marijan Bilosnić na jednim od Koljnofskih književnih susreta (Foto: snimka zaslona/facebook)

Od izobilja djela Marijana Tomislava Bilosnića objavljivanih u "Panonskom listu" 2020. godine izdvojili bismo samo neke. Na primjer, u brojevima od veljače objavljen je tekst o Bilosnićevim pjesničkim uspjesima u Rumunjskoj, Španjolskoj i Americi, te objavljuje ciklus Bilosnićevih pjesama pod naslovom "Balkan blues" na njemačkom i engleskom jeziku. U novom broju istog mjeseca javlja o uvrštavanju Bilosnićeve poezije u "Svjetsku pjesničku antologiju" tiskanoj u Rumunjskoj i Francuskoj. Brojevi za travanj 2020. godine objavljuju Bilosnićev ciklus pjesama pod naslovom "Toledo vez" nastalih u Toledu u Španjolskoj, a svibanjski broj donosi Bilosnićeve pjesme posvećene prijateljima u Salamanci, u Španjolskoj. Prilog je ilustriran nizom fotografija s puta ovog autora po toj zemlji

Svibanjski broj gradišćanskog multinacionalnog časopisa donosi Bilosnićeve pjesme posvećene prijateljima u Salamanci, u Španjolskoj, pod naslovom "Bijela Božica u Salamanci", dok je prilog ilustriran nizom fotografija s puta ovog autora po Španjolskoj. Sva četiri tiskana lipanjska broja "Panonskog lista" imaju priloge Tomislana Marijana Bilosnića ili o njemu, na primjer vijest da je Bilosnićeva poema "Molitva svetom Franji" prevedena na tridesetak svjetskih jezika.

U srpnju "Panonski list" objavljuje ciklus pjesama iz rukopisne zbirke "Naranče Federica Garcie Lorce", pjesme posvećene Juri Kaštelanu, Tonči Petrasovu Maroviću, Petru Gudelju, Zvani Črnji. Bilosnićevi prilozi objavljeni su i u sva četiri broja tiskanih u studenome 2020. U prilogu serijala "Hrvatska književnost druge polovice dvadesetog stoljeća i početkom novog tisućljeća", poseban je prilog na njemačkom jeziku posvećuje djelu Tomislava Marijana Bilosnića. U brojevima za studeni 2020. godine "Panonski list" donosi više priloga posvećenih Bilosniću, kao i njegovih radova. Tu je vijest o dvije knjige, one posvećene Matošu ("Moderato dolcissimo") i one posvećene Vesni Parun ("Za Vesnu") u kojima su objavljeni Bilosnićevi prilozi. Potom slijede Bilosnićevi prinosi o Vesni Parun - sjećanja i misli o Vesni Parun "Vesna Parun je otok koji je odlebdio i postao daleka zvijezda" – Pjesmu "Naranča ili dlan Vesne Parun" i lirski zapis "Na grobu Vesne Parun".