Hrvoje Jurić predstavlja projekt ( Foto: screenshot facebook) Hrvoje Jurić predstavlja projekt ( Foto: screenshot facebook)

Prošlo je gotovo 150 godina otkako je objavljena knjiga Julesa Vernea „Put oko svijeta u 80 dana“, Knjigu, a kasnije i film, čitale su i gledale generacije mladih, uživajući u pustolovini svjetskog putnika Philleasa Fogga i njegovog vještog sluge Jeana Passepartouta. Ne znamo baš zasigurno, nismo ga pitali, zna li mladi Hrvoje Jurić iz Vrbice pokraj Đakova za Verneovo djelo, no gotovo smo sigurni da zna. Kako god da bilo, naš Hrvoje namjerava obići kuglu zemaljsku ne za 80 već za 100 dana, ali na biciklu! Električnom. Uspije li mu to, ući će u povijest, ali i u Guinessovu knjigu, jer takvim prometalom, električnim biciklom, to još nikome nije uspjelo. 

Hrvoje Jurić se za to putovanje pripremao pune 3 godine, a na put kreće iz Zagreba 1. lipnja. S njim ide ekipa na čelu s Matijom Pospihaljem koji će kamerom pratiti to putovanje snimajući dokumentarac. Prve zemlje kroz koje će Jurićev električni bicikl pokazati što može su Mađarska, Slovačka, Poljska, Bjelorusija i, najveća etapa dakako, Rusija do Vladivostoka. Ukupno 9700 kilometara.

Budući da Zemlja nije cijela kopno već je većim dijelom prekrivena morem, ne može se baš doslovno obići Zemlju na električnom biciklu. Barem ne zasad.Naša će ekipa stoga preletjeti preko velike bare, oceana. Iz Vladivostoka lete do Australije, kroz nju bicikliraju pa opet u zrak do Aljaske, iz nje kroz Kanadu do Atlantika, biciklom dakako, pa opet preko bare zrakoplovom u Portugal. Čistog bicikliranja kopnom bit će ukupno 29.000 kilometara, znači prosječno oko 300 kilometara dnevno. Više negoli od Zagreba do Osijeka. Svakoga dana.

Hrvoje računa da će na tome pothvatu izgubiti oko 20 kilograma tjelesne težine pa se zbog toga prije puta potkožio s dodatnih 14 kg žive vage. Osim njega, glavni je junak njegov električni sportski bicikl koji će morati pregrmjeti sve te napore i to će mu biti najbolja reklama. Uspije li se dakako dokazati svojim jakim motorom i relativno laganom baterijom, sve zajedno vrijedno oko 50 tisuća kuna.

Poželimo Hrvoju Juriću i pratećoj ekipi sretan put, dobre vibre u bateriji i motoru te sretan povratak na startnu točku 8. rujna, ako smo dobro izračunali 100 dana. Nadajmo se i dramatičnom dolasku, onako kako je to izveo Verneov knjiški junak Fogg. U podne zadnjega dana, u zadnjoj sekundi trajanja oklade!