WHW (Foto: screenshot/facebook.com/kunsthallewien) WHW (Foto: screenshot/facebook.com/kunsthallewien)

Kustoski kolektiv WHW (What, How & for Whom) osnovan je 1999. godine i od tada je razvijao modele kolektivnog načina rada putem izložbi, publikacija i diskurzivnih događanja. Od svibnja 2003. WHW vodi Galeriju Nova, neprofitnu galeriju u centru Zagreba u čijem je i vlasništvu, 2008. godine dobio je Nagradu Igor Zabel za kulturu i teoriju kao priznanje za kulturne aktivnosti u središnjoj i jugoistočnoj Europi, a godinu dana kasnije uspješno je osmislio i 11. Biennale u Istanbulu.

Na međunarodni natječaj za vodstvo Kunsthalle-a zaprimljene su ukupno 83 prijave, pri čemu su većina prijavljenih kandidata bile žene. Dvije trećine prijava stigla je iz inozemstva, a 12 je timova ušlo u uži krug izbora.

- Ovo je prvi put da će vođenje Kunsthalle-a preuzeti jedan kolektiv. Ivet Ćurlina, Nataša Ilić i Sabina Sobolić međunarodno su priznate kustosice koje su svoje znanje već uspješno potvrdile radeći u Londonu, Antwerpenu, Pragu, Madridu, Hong Kongu i New Yorku. Svojim angažmanom u bečkom izložbeno prostoru 21er Haus i umjetničkoj organizaciji Grazer Kunstverein poznate su i diljem Austrije. Beč može biti sretan što je za vodstvo ove umjetniče institucije dobio tri kompetentne i iskusne umjetničke radnice - istaknula je prilikom objave rezultata bečka članica poglavarstva za kulturu Veronica Kaup-Hasler.

Kunsthalle u Beču (Foto: screenshot/mqw.at)

Kunsthalle je osnovan 1992. godine s namjerom da postane mjesto produkcije i izlaganja suvremene umjetnosti. Trenutno djeluje na dvije lokacije u samom centru grada, u bečkom muzejskom kompleksu MuseumsQuartier i na trgu Karlsplatz.