(Foto: sastav Ayllu/s dopuštenjem) (Foto: sastav Ayllu/s dopuštenjem)

Prije 2 godine grupa Ayllu proslavila je 40 godina postojanja koncertom u Muzeju Mimara u okviru Dana Anda organiziranih u suradnji s Hrvatsko-hispanskim društvom. Grupu je 1978. godine osnovao profesor fagota Robert Lovrić

Svojom svirkom sastav Ayllu postao je popularan i privukao simpatije Zagrepčana željnih učenja sviranja na autohtonim glazbalima stanovnika Anda. Brojna su glazbala očarala hrvatsku publiku i prenosila duh visokih južnoameričkih planina. Repertoar skupine sastavljen je od autohtonih narodnih pjesama Ekvadora, Perua i Bolivije. 

Zrinka Božičević Plavec predaje flautu u glazbenj školi u Zagrebu. Ističe svoju dugogodišnju veliku ljubav prema andskoj glazbi, još otkad je prije 35 godina postala članica Ayllua. Svira puhačke instrumente a i u posljednje vrijeme i žičane, jer je željela svladati sve instrumente koji su prisutni u bolivijskoj i andskoj glazbi.

Ističe da grupa svira stare napjeve koje su sami zapisali članovi grupe putujući po tim zemljama, a u njihovoj su izvedbi zastupljeni svi instrumenti. Većinu repertoara sačinjava folklor Bolivije, na neki način njima najdraža zemlja kojoj se često vraćaju. 

- Bili smo pozvani na bolivijsku televiziju te na radio. Održali smo i vrlo dobro posjećene koncerte. Svi su bili zadovoljni i ponosni zato što grupa prenosi kulturu Bolivije, Perua i Ekvadora u Hrvatsku - kaže Zrinka, dodajući da Hrvati jako vole andsku glazbu, zbog čega su njihovi koncerti vrlo dobro posjećeni, što njima predstavlja veliko zadovoljstvo.

U Boliviji su se susreli i s Hrvatima koji žive u Cochabami, La Pazu i Santa Cruzu, a oni su ih jako dobro primili.

U grupi Ayllu su svirali i Bolivijci koji su studirali u Zagrebu. Na posljednjem koncertu koji su nedavno održali u jednom klubu u Zagrebu imali su kao gosta glazbenika iz Bolivije koji je i pjevao na španjolskom i na jeziku kečua.   

Zrinka Božičević Plavec - skupina Ayllu

Zrinka Božičević Plavec - skupina Ayllu

7.25