Foto: facebook/Asociación Croata Jadran Foto: facebook/Asociación Croata Jadran

Projekt "Jedna žena, jedna fotografija" proveden je s ciljem upoznavanja i odavanja počasti ženama koje su se iz bilo kojeg razloga usudile napustiti svoju domovinu i stvoriti život na drugom mjestu, tako dalekom i drugačijem, poput Argentine.

- Moj otac je rođen u Hrvatskoj, u Sinju, blizu Splita. Moja majka je kći Hrvata, njezina majka je rođena u Varaždinu, a u Argentinu je došla u ranoj mladosti. To su moji hrvatski korijeni koji su obilježili cijeli moj život. Jer s ocem i majkom Hrvatima, uvijek sam na različite načine bio uključen u hrvatsku zajednicu: posvetio sam se plesu, učenju hrvatskog jezika, pjevanju, održavanju hrvatske kulture u životu – napominje Ivan Marković, potpredsjednik Hrvatske udruge Jadran.

- U Hrvatskoj udruzi Jadran u ožujku smo željeli odati posebnu počast ženama. Onim ženama koje su iz političkih, socijalnih ili ekonomskih razloga došle iz Hrvatske. Morale su napustiti svoje najmilije, svoje obitelji, prijatelje, a u Argentinu su došle obnoviti svoje živote, boriti se, s velikim strahom, ali i s velikom hrabrošću – rekao je Marković.

Izradit će se album sa svim primljenim fotografijama, tako da cijela hrvatska zajednica upozna ove hrabre i moćne žene, koje su odlučile pustiti nove korijene, održavajući hrvatsku kulturu u životu u Argentini.

--- BEZ NASLOVA ---

"Jedna žena, jedna fotografija"

9 fotografija

- Znamo da postoje žene raznih generacija koje su bile dio hrvatskog zbora Jadran. Te su žene obilježile put, nikad nisu zaboravile svoje podrijetlo, a prije svega su nas potomke naučile kako voljeti naše dvije domovine, Argentinu i Hrvatsku. Svojim razvojem iza sebe učinili su sve ovo, toliko važno za zajednicu. Stoga smo zatražili fotografije tih žena kako bi sve imale lice i kako bismo ih mogli identificirati imenom i prezimenom. To su žene svih imigracijskih valova i svih generacija, koje do danas održavaju živom hrvatsku kulturu – istaknuo je Marković.

Hrvatska udruga Jadran naglašava da će biti jako lijepo vidjeti lica svih tih žena, punih nade u novi život.

- Hrvatska udruga Jadran je ustanova čiji je cilj održati kulturu živom u svim oblicima i izrazima. Ime potječe od hrvatskog zbora Jadran, koji je nastao 1947. godine u izbjegličkom kampu u Fermu u Italiji. Pozivom na ovu inicijativu dobili smo mnogo fotografija. I više od svega osjećamo puno emocija i puno ponosa ljudi koji ih šalju - to su njihova djeca ili unuci, prisjećajući se svojih majki i baka. Vjerujemo da ovo pomalo oživljava hrvatsku kulturu i identitet. Pozdrav iz Buenos Airesa, Argentina – zaključio je Ivan Marković, potpredsjednik Hrvatske udruge Jadran.