Američko izaslanstvo i Josip Kršul na rivi u Selcu. (Foto: hrt.hr/ screenshot) Američko izaslanstvo i Josip Kršul na rivi u Selcu. (Foto: hrt.hr/ screenshot)

Nedavno je Josipa Kršula u rodnom Selcu posjetio američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst i izaslanstvo američke vojske kako bi mu uručili odličja i dokumente koje su o njegovoj službi pronašli u vojnim arhivima.

I danas su se na selačkoj rivi mimoilazile generacije. I dok je pred jednim cijeli životni vijek, iza Josipa Kršula bogato je životno iskustvo. Njegovim sumještanima drago je što svakodnevno susreću najstarijega Hrvata.

Josip Kršul, najstariji Hrvat. (Foto: hrt.hr/ screenshot)

- Kako mi ne bi bilo drago živjeti u istome gradu kao Josip. Svi se čudimo kada prolazi rivom, pozdravlja sve, i svi mi pozdravljamo njega – ispričao je jedan mještanin.

Pozdravila je barbu Josipa i američka vojska koja mu je u njegovoj 108. ''stigla u goste''. Uz zahvale, stigla su mu i brojna odličja za sudjelovanje u američkoj vojsci.

- Danas smo mu uručili medalju za uzornu službu u vojsci i odličje za službu unutar granica SAD-a, za službu na Pacifiku – rekao je Robert Mathers, brigadir, američki vojni izaslanik.

(Foto: hrt.hr/ screenshot)

Josip Kršul rođen je 10. prosinca 1911. u Selcu. Nakon školovanja za električara odlazi u Ameriku. Ondje ga zatječe Drugi svjetski rat pa se javlja u američku vojsku u kojoj sudjeluje i u bitki za Iwo Jimu 1945. godine.

Najstariji je Hrvat, ali i jedan od najstarijih američkih vojnih veterana.

(Foto: hrt.hr/ screenshot)

- Nekoliko stotina tisuća američkih vojnika koji su sudjelovali u Drugom svjetskom ratu još su živi. Najstariji ima 112 godina, tako da gospodin Kršul nije najstariji američki veteran – pojasnio je američki veleposlanik Kohorst.

Nakon smrti supruge s kojom nije imao djece, barba Josip Kršul, prije sedam godina vratio se u rodni kraj. Za njega se brine nećak čija je majka, Josipova sestra, nedavno umrla u 102. godini.

(Izvor: hrt.hr)