Foto: HRT Foto: HRT

Američka kritika ovu je zbirku priča opisala kao skladnu, inteligentnu, bez ijedne suvišne rečenice, znalački domišljatu, nezaboravnu. Na golemoj američkoj književnoj sceni etablirao se kao jedan od najvažnijih autora kratke priče.  

Tomu u prilog ide i činjenica da se, uz brojne osvojene književne nagrade, prije nekoliko godina našao u finalu ugledne nagrade Man Booker International. 

Vješto izbjegavajući patetiku kada se bavi potragom za ljubavlju, vlastitim djetinjstvom, ali i kada zadire u potresne ratne sudbine, Josip Novaković ispisuje dojmljive, majstorski ispričane životne priče.  

Josip Novaković (Foto: snimka zaslona/HRT)

- To je priča o boemima, putovanjima, pustolovinama, sudbinama životinja i tako dalje. Dosta je raznovrsna zbirka, nadam se da je zabavna. Teško ju je opisati jer živi u detaljima više nego u globalnom sižeu - rekao je Novaković. 

Naizgled tematski potpuno različite, ovo su priče koje povezuje pero iznimnog, ali nepretencioznog pisca bogate biografije čija prepoznatljiva poetika jednako oduševljava čitatelje diljem svijeta.

(Tamara Džebić Šaljan)