Foto: screenshot/radiodux.mn Foto: screenshot/radiodux.mn

Hrvatsko tamburaško društvo Napredak Gornja Lastva u Crnoj Gori osnovano je sredinom lipnja davne 1919. godine odobrenjem tadašnje Pokrajinske vlade za Dalmaciju. Uz tamburašku sekciju djelovala je i dramska grupa koja se prvi put u spisima spominje 1928. godine. Društvo otada kontinuirano vrijedno radi, ne zaboravlja stare i okuplja nove prijatelje. 

- Ponosni smo da možemo reći da večeras ne obilježavamo samo stogodišnjicu, obilježavamo stoljeće kontinuiranog postojanja Društva kojemu se mijenjalo ime, ali je uvijek bilo aktivno. U svemu što je rađeno do danas, naša nacionalna pripadnost je prepoznatljiva kao nenametljiva. Smatramo da njegovanjem svoje kulturne baštine, na najbolji način čuvamo i svoj identitet. Svi koji dolazite na naše manifestacije ste nam podrška bez koje nije moguće opstati i trajati i hvala vam na tome – zahvalio je predsjednik Društva Zoran Nikolić.

Foto: screenshot/radiodux.mn

- Uvijek s ponosom, privilegijom i čašću dolazim ovdje u Gornju Lastvu. I bio sam toliko puta. I gotovo da ne bi trebao govoriti, no šutjeti, hodati i osjećati. Sto godina Hrvatskog tamburaškog orkestra, a stoljeća Hrvata ovdje na ovom prostoru. Samo prije Drugog svjetskog rata ovdje je živjelo tisuću Hrvata. Gornja Lastva je simbol trajanja Hrvata, ali i simbol nestajanja. Kad stanete ovdje pred crkvu staru 600 godina budete impresionirani. Ovdje kad hodaš svaki kamen govori – nadahnuto je govorio veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Foto: screenshot/radiodux.mn

Obljetnički program pratila je izložba "Napredak Gornja Lastva – Sto godina postojanja", a u glazbenom dijelu zasvirao je Mandolinski orkestar Tripo Tomas.

Foto: screenshot/radiodux.mn

Obilježavanju ove važne obljetnice nazočili su i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, konzul gerant Marijan Klasić, kao i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.