Predstavljanje knjige u Gorjanima. (Foto: screenshot) Predstavljanje knjige u Gorjanima. (Foto: screenshot)

O znanstvenim istraživanjima Zavoda u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu govorio je ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov, istaknuvši kako je ovo druga po redu, nakon monografije u bačkim Bunjevcima, a nakon nje slijedi publikacija koja će sabrati istraživanja o srijemskim Hrvatima, dok su istraživanja banatskih Hrvata u tijeku.

Stručna suradnica Zavoda Katarina Čeliković predstavila je knjigu koja na gotovo 700 stranica donosi 18 radova o različitim segmentima života Hrvata u Podunavlju. Čeliković je naglasila kako je ovo djelo plod višegodišnjeg terenskog istraživanja tradicijske baštine podunavskih Šokaca, pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Milane Černelić.

Tomislav Žigmanov i Katarina Čeliković potvrdili su kako hrvatska zajednica u Vojvodini ima razloga biti ponosna na rezultate istraživanja jer su objavljeni etnološki zapisi na ovaj način spasili od zaborava šokačku tradicijsku baštinu i dali svojevrstan doprinos njezinoj revitalizaciji.


Luka Botić. (Foto: screenshot/ wikimedia)

Bogat program manifestacije

Ovogodišnja manifestacija ''Dani Luke Botića'' održana je i u Kaštelima, Đakovu i Gorjanima. Nakon splitskoga dijela programa, Dani Luke Botića u Đakovu su se održali u sklopu Đakovačkoga kulturnog ljeta, a program je nosio naziv ''Luka Botić – dobitnik prve hrvatske književne nagrade''. U Đakovu je predstavljen III. Zbornik Dana Luke Botića – Luka Botić, dobitnik prve hrvatske književne nagrade – 165 godina od prvog hrvatskog književnog natječaja i prve hrvatske nagrade u časopisu Neven.

Na Gradskom groblju u Đakovu 22. kolovoza, na dan smrti Luke Botića, položeni su vijenci na njegov grob, a zatim su u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera u Đakovu održana predstavljanja publikacija - ''Stopama Luke Botića'' te su predstavljena dva pjesnička glasa izvan hrvatskih granica – Joso Živković iz Bosne i Hercegovine te Josip Gujaš Đuretin iz Mađarske.  

Tijekom trajanja manifestacije održano je 14 različitih programa, u kojima je sudjelovalo dvadesetak književnika, znanstvenika i glazbenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Vojvodine. Voditeljica programa bila je novinarka i spikerica Vesna Kaselj

(Izvor: ZKHV)