Tvrdalj (Foto: stari-grad.eu) Tvrdalj (Foto: stari-grad.eu)

U vodiču je, navode nakladnici, naglasak na slavnome Hvaraninu Petru Hektoroviću i njegovu jedinom tiskanom djelu iz 1568. godine te o dvorcu Tvrdalju u Starom Gradu, koji je Hektoroviću bio trajna opsesija kao i njegovo književno djelo.

Hektorović je svoj Tvrdalj počeo graditi dvadesetih godina 16. stoljeća, a do kraja ga nije dovršio ni u dubokoj starosti. U opširnoj oporuci najviše riječi posvetio je Tvrdalju tražeći od svojih nasljednika da ga završe u skladu s njegovim detaljnim zamislima.

Tvrdalj, kamena knjiga 

Svugdje po Tvrdalju dao je uklesati kamene natpise pa se može reći, smatraju nakladnici, da je i Tvrdalj svojevrsna kamena knjiga jer u "Ribanju" navodi kako je na Tvrdalju dvadeset i više kamenih natpisa.

Posebna zanimljivost Staroga Grada je i antičko Starogradsko polje koje se prostire od Staroga Grada do Vrboske, čija je podjela napravljena u 4. st. prije Krista, a napravili su ga grčki kolonisti, osnivači Farosa.

Starogradsko polje (Foto: screeshot/visit-hvar.com)

Starogradsko polje podijeljeno je na 72 parcele, ograđeno suhozidima i povezano putovima. Polje je, s povijesnom jezgrom Staroga Grada,  uvršteno 2008. godine na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Knjiga za putnike 

Knjiga "Ribanje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorovića - Mali vodič", sastavljena je od pet poglavlja: Život Petra Hektorovića, Ribanje i ribarsko prigovaranje, Tvrdalj, Hektorovićevi kameni natpisi, Kratko o Starome Gradu i njegovom polju.

Riječ je, ističu nakladnici, o iznimno lijepom i podatkovno bogatu vodiču za namjernika u Stari Grad, najstariji i najdugovječniji grad na hrvatskom tlu.

Knjigu "Ribanje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorivića - Mali vodič", koju je priredio Aldo Čavić, objavili su izdavači Hrvatska sveučilišna naklada i Muzej Staroga Grada.

Izvor: HINA