Virgrad – Pedalom u srednji vijek

Prema riječima konzervatora Marka Mikolaševića iz vukovarskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH, cijeli kompleks Virgrada zauzima površinu od približno šest tisuća četvornih metara. Tijekom spomenutih istraživanja na lokalitetu su pronađeni ostaci ognjišta od nabijene ilovače, ostaci drvenih palisada, kao i ulomci srednjovjekovne keramike uglavnom iz 14. i 15. stoljeća, te željezni vrhovi koplja, kovani čavli....

Arheološko nalazište Virgrad (Foto: screenshoot facebook)..

Srednjevjekovna utvrda Vigrad je najvjerojatnije uništena između 1477. i 1536., kada Osmanlije započinje značajnija pustošenja i osvajanja područja Slavonije i Srijema. Grad Otok je sada u okviru svojih projekata razvoja turizma uredio poučnu stazu dužine oko šest kilometara, kao prvu fazu projekta "Vrata spačvanskog bazena", a kojim se na vodotoku Virovi planira daljnji razvoj turizma. Budući da se arheološko nalazište Virgrad nalazi u neposrednoj blizini, i ono je uključeno u sustav poučnih staza kao dio turističke ponude. Na nalazištu je tako prorijeđeno raslinje, preko opkopa su izgrađeni mostovi koji formiraju šetnicu, sagrađena je visoka promatračnica, klupe za sjedenje, informativne ploče s podacima o nalazištu i putokazi. Sve izrađeno od drveta i pod budnim okom konzervatora. U planu su dodatna arheološka istraživanja i eventualnu rekonstrukciju nalazišta.

Arheološko nalazište Virgrad (Foto: screenshot facebook)

Uređenje Virgrada financirano je sredstvima Ministarstva turizma kroz projekt uređenja cikloturističkog odmorišta "Pedalom u srednji vijek". Prema podacima Otočke razvojne agencije, vrijednost projekta je oko 440.000 kuna.