(Foto: Nada Pritišanac Matulich) (Foto: Nada Pritišanac Matulich)

Ane Strazicic Rodriguez članica Hrvatskog Svjetskog Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, za vrijeme svog boravka u Hrvatskoj posjetila je i vinarije dubrovačkog kraja i upoznala se s proizvodnjom vina u Hrvatskoj.   

Da je za vrijeme Grka bilo razvijeni vinogradarstvo svjedoče mnogi arheološki nalazi i dokumenti: vinske čaše i vrčevi te kovani novac sa otisnutim grozdom iz 6. stoljeća prije Krista, kao i mnoga nalazišta anfora na području Južnog Jadrana, naročito Mljeta.

Dolaskom Barbara uništeni su vinogradi i mnoge sorte vinove loze. Dijelovi Južne Dalmacije, a pogotovo otoci bili su pošteđeni, a novodoseljeni Hrvati počinju se pomalo privikavat na uzgoj vinove loze kao privredne kulture, posebice nakon pokrštavanja od 7.do 9. stoljeća. Od tada počinje značajnija proizvodnja vina, nastaju nove sorte, ali se donose i strane sorte loze usred dobro razvijenih veza sa svijetom.

(Foto: Nada Pritišanec Matulich)

Dolaskom Turaka sredinom 15.st. uništeni su mnogi vinogradi po Dalmaciji .Jedino su pošteđeni otoci i područje Dubrovačke Republike zahvaljujućim dobrim diplomatskim i trgovačkim odnosa sa Turcima. Tako su na području Dubrovačke Republike sačuvani vinogradi i autohtone sorte loze koji svoj vrhunac doživljavaju krajem 19. stoljeća.

Najpoznatija vina u Južnoj Dalmaciji su Plavac Mali, Plavac,Postup, Grk , Pošip i nadaleko najpoznatija Dubrovačka Malvazija koja nija bila svakome dostupna u Dubrovačkoj Republici jer je bila namijenjena samo diplomaciji.

Za vrijeme Domovinskog rata mnogi su vinogradi uništeni i spaljeni od strane velikosrpskog agresora. Zahvaljujući upornosti,znanju i viziji Nika i Anite Karaman, poslije oslobođenja Konavala obnovljena je sorta autohtone Dubrovačke Malvazije koju sada proizvode svi konavoski vinari.    

(Foto: Nada Pritišanac Matulich)

Druga najpoznatija autohtona sorta Plavac Mali spominje se još 1821. u knjizi Vinogradarstvo Austrijskog Carstva koju je u Beču izdao Franz Ritter von Heintl. Između više dalmatinskih bijelih i crnih sorti vinove loze spominje se i ''Plavaz mali czerni'' te navodi njemački prijevod imena –''kleine schwarze Kerntraube''. Kao vrijedna sorta loze Austrijskog Carstva spominje se 1841.g.Palvanz Mali. Od Plavca Malog razvila se sorta Zinfandel. Plavac mali drubrovačkoga kraja nalazi se i u ponudi restorana u diljem Sjedinjenih Američkih Država.

Dubrovački podrumi vodeća su vinska kuća konavoskog vinogorja, po opsegu ali i po kvaliteti, s dugom tradicijom proizvodnje još od 1876. godine.

Nakon Domovinskog rata Dubrovački podrumi kao i cijele Konavle bili su opljačkani, spaljeni i uništeni. Ipak, danas je Dubrovačka malvazija zahvaljujući trudu, radu, upornosi i velikoj ljubavi prema rodnom kraju i domovini, oživjela i ponovno je vraćena na hrvatsko i svjetsko tržište.

(Nada Pritišanac Matulich)