Kazivačica Antonija Voćanec u društvu žena iz Cerića. (Foto: ustupila Mirjana Žugec Pavičić) Kazivačica Antonija Voćanec u društvu žena iz Cerića. (Foto: ustupila Mirjana Žugec Pavičić)

Velika subota obilježena je pripremom hrane koja više nije posna, kao tijekom korizme i na Veliki petak. 

- Veliku subotu provodimo u kuhanju blagdanske hrane koja se nosi na blagoslov u crkvu. Košara se pokriva pokrivalom koje je heklano i ukrašeno, a uz pokrivalo stavljamo i križ. U košaru ide i šunka, kulenova seka, kobasica, kuhana jaja. Neka od njih su tradicionalno obojana, a neka ovim ''modernijim'' načinom - ispričala je u radijskoj emisiji Hrvatki stil našoj Mirjani Žugec Pavičić, Antonija Voćanec.

Košare spremne za blagoslov. (Foto: ustupila Mirjana Žugec Pavičić)

Jedan od karakterističnih običaja Cerića je i izrada gnijezda od trave. 

- To nije američki običaj, kod nas je to tradicija. Beremo travu za zečeve, taj običaj kod nas je dugo u selu. Tada pravimo gnijezda u koja djeca dobiju darove, netko radi ispred kuće na travanjaku, netko na terasi, ali običaj je da se dobiju darovi u travnato gnijezdo - kazala je Antonija Voćanec

Tradicija prirodnog bojanja pisanica u Ceriću zadržala se i danas. 

- Jaja se najčešće bojaju ljuskama luka, tada na njih stavljamo travu kako bi dobili razne herbalne oblike i tada stavimo jaje u čarapu. To svi jedva čekamo jer nas podsjeća na djetinjstvo. Naravno, obojane pisanice obavezno premažemo slaninom da se sjaje - dodala je Voćanec.

Tradicionalno ukrašene pisanice. (Foto: ustupila Mirjana Žugec Pavičić)

O drugim karakterističnim uskršnjim običajima u selu Cerić poslušajte detaljnije u našoj emisiji Hrvatski stil