Modro jezero, jedan od turističkih aduta (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Modro jezero, jedan od turističkih aduta (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Dalmatinska zagora prošle je godine dobila nagradu Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za naj-destinaciju. Imotska krajina, koja ovdje nosi glavnu ulogu, ima samo dva hotela i nekoliko prenoćišta, dok ostatak smještajne ponude nude privatne kuće. One su ili stari adaptirani objekti ili većinom novogradnje koje su nerijetko opremljene bazenom, teretanom, igralištem za djecu, a neke nude čak i markirane staze za rekreaciju. 2018. godine bilo je registrirano 260 smještajnih objekata, od toga najviše kuća za odmor. Godinu dana ranije, bilo ih je 173, a za ovu ih se godinu predviđa 300, piše Slobodna Dalmacija.

Foto: Facebook/TZ Imota

Cikloturizam je "in" 

– Normalno da smo zadovoljni ovim rezultatima, pristupima ljudi koji pružaju usluge. No, iduće godine pokazat će gdje smo, jer svake godine dolaze i novi trendovi i u ovom obliku turizma, koji sada pružamo. Hoće li gostu biti sada samo dovoljan mir, bazen, šetnje ili će neka nova klijentela tražiti i nove sadržaje? Stoga i mi moramo ići ukorak s trendovima u ponudi, pa smo i naglasak stavili na uređenje biciklističkih staza. Cikloturizam je sada "top" u turističkoj ponudi u svijetu, a mi upravo imamo divnih destinacija gdje se i te staze mogu urediti – rekao je za Slobodnu Dalmaciju direktor TZ Imota Lukica Kolovrat.   

Naglasio je da je planirano i uređenje oko 400 kilometara biciklističkih staza koje bi iznajmljivačima omogućile posjedovanje certifikata "prijatelja biciklizma", što će u konačnici i privući mnoge goste.

Predviđena je izgradnja tematskih staza u arheološkom turizmu i niz smeđe signalizacije prema OPG-ovima, vinarima, proizvođačima zdrave hrane, kako bi turisti na licu mjesta mogli osjetiti draž Imotske krajine.  

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Prednjače turisti iz Njemačke

Prema podacima sustava e-visitor, tijekom prošle godine Imotska krajina zabilježila 9.917 dolazaka s 73.830 noćenja što je povećanje od 22,6 posto u dolascima, odnosno 27 posto u noćenjima u odnosu na 2017. godinu kada je ostvareno oko 8 tisuća dolazaka i gotovo 58 tisuća noćenja.  

Najviše ih je došlo iz Njemačke, zatim Poljske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nizozemske, Danske i Belgije, a ne zaostaju ni domaći posjetitelji.