(Foto: hrt.hr) (Foto: hrt.hr)

Svom je silinom Gagliana Grossa naletjela na hridi Gnalića, u studenom 1583. 40-metarski trgovački brod bio je nakrcan luksuznom robom na ruti od Venecije za tadašnji Carigrad.

- Zna se da je brod prevozio 5 tisuća prozorskih stakala za obnovu stare palače i harema sultana Murata III., zna se da je Senat odlučio poslati tekstil na poklon njegovoj majci Nurbanu. Pa tekstil za košulje Velikog vezira - objašnjava dr. sc. Irena Radić Rossi s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

Priča o teretu i brodolomu rekonstruirana je zahvaljujući arhivskim dokumentima. Zlatni dukati i druge dragocjenosti izvučeni su u akcijama spašavanja tereta nedugo nakon potonuća. No i danas svaki zaron donosi nove crtice iz života vlastele prije gotovo 5 stoljeća.

- Svakako je atraktivan ovaj raspršivač za parfeme. Vrh im je bio zatvoren do kraja. Sadržavale su vrlo vjerojatno vrijedne tekućine, poput parfema. I kad bi se želio koristiti taj parfem, onda bi se odlomio vrh - ispričala je Radić Rossi.

Desetljećima lokalitet zaokuplja pozornost i raspiruje maštu arheologa i zaljubljenika u podmorje. A ljubav nema cijenu.

- Kada sam shvatio da nedostaje novca za nastavak istraživačke kampanje, odlučio sam je financijski poduprijeti. Dvostruka je to korist jer uživam u svom hobiju, i to u društvu stručnjaka - arheologa - rekao je Herbert Siepenkotter iz Društva za promicanje podvodne arheologije u Njemačkoj.

- Na Gnalić sam došao zato što predstavlja jedan od najvažnijih brodoloma koji imamo na istočnoj obali Jadrana. I radi se zaista o sjajnom arheološkom lokalitetu - kaže dr.sc. Ivan Drnić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

O brodolomu kod Gnalića čitat će se i u globalno poznatom časopisu.

- Ovo je fantastična priča! Mi ćemo studio napraviti tu - na lokalitetu - i u Muzeju. I radit ćemo tjedan dana na svakom predmetu, da ga se poslika kako treba - najavljuje dr.sc. Arne Hodalič, urednik fotografije u National Geographic Slovenija.

No mnoge priče i tajne i dalje kriju modre dubine. Jer dosad je istražen samo krmeni dio potonulog broda.

(Izvor: hrt.hr)