Otok Galešnjak iz zraka. (Foto: Dino Stanin/ Pixsell) Otok Galešnjak iz zraka. (Foto: Dino Stanin/ Pixsell)

Proteklih dana otkrivena je dugo čuvana tajna otoka Galešnjaka. Ondje su istraživači otkrili ostatke naselja iz vremena prije otkrivanja metala.

- Ove smo godine nastavili s istraživanjem u pašmanskom kanalu, u podmorju između turanjske obale Tukljača i obližnjeg otočića Ričul, gdje se približno na dva do tri metra dubine nalaze ostaci naselja iz  srednjega brončanoga doba. Prije nekoliko dana smo ušli u trag, u neposrednoj blizini, još starijega lokaliteta. Pregledom zračnih fotografija uočili smo pravocrtni obris između Ričula i Galešnjaka, išli smo provjeriti tu situaciju, zaronivši tamo na 6 metara dubine, ispred nas se pokazala kamena konstrukcija, duga 80 metara, široka 10 i visoka 1 metar - ispričao je Mato Ilkić sa Sveučilišta u Zadru. 

Podmorje ispod Galešnjaka. (Foto: hrt.hr/ screenshot)

Novo arheološko otkriće u podmorju otkriva puteve ljudi upravo prema otoku ljubavi. 

- Pogledali smo malo taj spojni nasip, odnosno cestu kojom su premostili plićinu, i spojili Galešnjak, otok u obliku srca, sa kopnom. Pronašli smo i preso keramiku  i to nam je ustvari najbolji dokaz da se radi upravo o razdoblju starijeg neolitika na ovom našem području - rekao je Mate Parica sa Sveučilišta u Zadru. 

Bio je to početak otkrića i obrade prve keramike. Lokalitet koji tek otkriva nove, dugo čuvane tajne. Vremeplov u podmorju priča je o želji davnih, pradavnih predaka, da život provedu na otoku ljubavi. 

U pogledu na panoramu otoka pred njima, Galešnjaka i Ričula, te Pašmana, gdje je nekad, baš kao i u današnjem podmorju, u davna vremena bujao život u nekim drevnim gradovima.