Ilustracija. (Foto: Unsplash) Ilustracija. (Foto: Unsplash)

Prema starim zapisima, osim sardela i inćuna, koji su se solili, sušile su se gotovo sve vrste riba i glavonožaca.

Riba se najprije solila, a onda stavljala na buru. Na taj se način konzervirala i bila je spremna za zimnicu. Hobotnice su se sušile znatno duže od riba. 

Od sušenih riba radila su se raznovrsna jela. Sušene hobotnice jele su se uglavnom pečene na žaru, a često su dijelovi hobotnice bili dodaci drugim jelima. U svim otočnim mjestima sušila se riba, a ta tradicija se najduže zadržala u Barbatima i u naseljima na južnom dijelu otoka Paga.

S vremenom ta tradicija sušenja ribe i glavonožaca je nestala iako se na otoku Pagu može pronaći još obitelji koje njeguju tradiciju. 

Danas je to razlog za podsjećanje na vremena kada se ribu sušilo na cijelom otoku, ali i podsjećanje na božićne blagdanske običaje. Domaća sušena riba bila je obavezna namirnica za blagdanski ručak.