Foto: Dusko Marusic/Pixsell Foto: Dusko Marusic/Pixsell

Sajam je ove godine okupio više od pedeset tartufara, vinara, maslinara, proizvođača pršuta, sira i meda te ostalih autohtonih istarskih proizvoda, a očekuje se više od 35.000 posjetitelja.

Ljubiteljima tartufa, te najskuplje podzemne gljive na svijetu, bit će ponuđeni brojni sadržaji: od gastro kutka, kulinarskih radionica i raznih degustacija do vožnje vlakićem u Motovunsku šumu, najpoznatije stanište tartufa gdje će biti upriličeno pokazno traženje tartufa. 

Gužva na prošlogodišnjim Danima (Foto: Dusko Marusic/Pixsell)

Sezona bijeloga tartufa tek je počela, a zbog visoke kvalitete postiže cijenu od jedne do tri tisuće eura za kilogram.

U povijest pronalaska ove gastronomske poslastice u Istri zlatnim je slovima upisan ugostitelj i tartufar Giancarlo Zigante, koji je uz pomoć svoga psa Diane 2. studenog 1999. pronašao tartuf težak 1,31 kg. Time je ušao u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda, koji je ponosno držao punih 15 godina. 

Foto: Dusko Marusic/Pixsell

Pronađeni tartuf nazvan je "Millenium" i na tržištu je tada gotovo mogao postići cijenu zlata. Međutim, Zigante ga je pripremio kao delikatesu na svečanoj večeri za 120 ljudi, u mjestu gdje je i pronađen. Tako je proslava svjetskog rekorda pomogla da malo istarsko mjesto Livade na karti bude označeno kao mjesto svjetskog tartufa. Brončani odljev ovog šampionskog tartufa i danas se nalazi u trgovini Giancarla Zigantea u Livadama.