(Foto: S klobasicom u EU/ Facebook) (Foto: S klobasicom u EU/ Facebook)

U klaustru pavlinskog samostana i prostoru ispred njega svoje je proizvode ponudilo  više od 40 izlagača, proizvođača domaćih poljoprivrednih proizvoda, a među njima 15-ak proizvođača tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz Istre.

Izložbeni prostor sajma na otvorenom. (Foto: Mirjana Žugec Pavičić/ Glas Hrvatske)

Ovogodišnjem ljetnom noćnom sajmu koji je trajao do 3 sata ujutro nazočili su izlagači sajma ''S klobasicom u Europu'' iz Vojvodine. Najtraženiji proizvod na sajmu bila je domaća istarska kobasica, danas delikatesa koja je rezultat iskustva i umijeća mnogih generacija istarskih proizvođača. Za razliku od istarskog pršuta, koji se čuvao za posebne prilike, istarska kobasica redovito se nalazila na jelovniku istarskih seoskih domaćinstava.

(Foto: Mirjana Žugec Pavičić/ Glas Hrvatske)

Sajam je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković i naglasila kako njeno ministarstvo dobro surađuje s Istarskom županijom i njenim gradovima i općinama koji su korisnici programa Ministarstva poljoprivrede financiranim iz fondova EU.

- Ministarstvo poljoprivrede podržava promociju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a posebice proizvoda dodane vrijednosti, kao što su tradicijski proizvodi, kojima Hrvatska obiluje. To su gospodarski važni proizvodi, koji su dio našeg gastronomskog identiteta i glavni adut naše ugostiteljsko-turističke ponude – rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica Marija Vučković na sajmu. (Foto: Mirjana Žugec Pavičić/ Glas Hrvatske)

Sajam je otvoren uz istarsku tradicijsku glazbu i plesove u izvedbi Folklornog društva Pazin. Prvom izdanju ljetnog noćnog sajma ''S klobasicom u EU'' nazočili su mnogobrojni uzvanici i gosti iz cijele Hrvatske.