Poljoprivredna zemljišta pokraj Dervente. (Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ screenshot) Poljoprivredna zemljišta pokraj Dervente. (Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ screenshot)

S posljednjim danima toplog i sunčanog miholjskog ljeta Ivana Stjepanović završila je četvrtu, ujedno i zadnju ovogodišnju berbu koprive na površini od 4 hektara. Uz koprivu, na plantaži ljekovitog i začinskog bilja u Bijelome Brdu kod Dervente ove godine u rodu je još hektar kadulje i 3 hektara šipka. 

Na nekada zapuštenom i zaraslom zemljištu Ivana Stjepanović već tri godine uspješno uzgaja koprivu, sljez, šipak i kadulju. Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, rezultati su zadovoljavajući.

- Prve godine je bila velika suša, druge godine je bila obilna kiša, ali ne u pravi trenutak, a ove godine je bila slična situacija kao i prošle. Bilo je izazova, ali unatoč tome uspjeli smo povećati prinose za 30 posto u odnosu na prošlu godinu – ispričala je direktorica poduceća ''Bosna raste organski'' Ivana Stjepanović.

Poduzetnica Ivana Stjepanović. (Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ screenshot)

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta propali su nasadi origana i timijana. Da urod plantaže ubuduće ne bi ovisio o vremenu, postavljen je sustav natapanja koji u skladu s načelima ekološog uzgoja optimizira potrošnju vode i energenata.

- Razvili smo aplikaciju koja će nam pomoći da mjerimo potrošnju vode i elektirčne energije te da možemo regirati na pravi način. Ja sam jako sretna jer imam dojam da smo na putu prema svojevrsnom digitalnom asistentu u poljoprivredi i već se veselim daljnjim rezultatima aplikacije koju imamo u planu razvijati i besplatno ponuditi drugim farmerima te podijeliti naše znanje s drugima pošto se borimo s istim izazovima – dodala je poduzetnica Stjepanović.

Prošle su godine 4 tone ljekovitog bilja iz Bijeloga Brda izvezene na tržište Europske unije.

- Trenutno zadovoljavamo tek 20 posto potreba stranih kupaca, potencijal je jako velik, ima prostora za rad i rast. Iz toga razloga pokušavamo sklopiti dodatne kooperacije s producentima diljem Bosne i Hercegovine – rekla je.

Očuvani okoliš i plodna zemlja nude velike mogućnosti širenja proizvodnje.

(Foto: Pogled preko granice- Hrvati u BiH/ screenshot)

- Ima mnogo zainteresiranih, ali kad vide koliko posla ima, često odustanu.  Trenutno smo u statusu da imamo pregovore s 4 kooperanta iz naše regije i pokušavamo sklopiti kooperacije s producentma iz cijele BiH kako bi promijenili nešto na bolje na ovome području – zaključila je.

Uz dvoje stalno zaposlenih, na plantažama radi i 15-ak sezonskih radnika. Vrijedne ruke motikama čiste koprivu od korova.

- Ovdje radim šest mjeseci, tu sam već treću godinu, vraćam se uvijek Ivani, malo je takvih kao ona – ispričala je Admira Bureić iz Dervente.

- Oni su mi omogućili da odradim praksu, to je bio početni korak kad sam završila fakultet, ukazala mi se prilika da odradim pripravnički rad. To je najbitnije da se kroz rad poslije fakulteta usmjerimo na ono što oblikuje našu struku te da kroz pripravnički rad naučimo što više – rekla je Dragana Duvnjak.

Za sljedeću godinu Ivana kupcima u Austriji i Njemačkoj nudi pet novih proizvoda. Početak prerade ovom će kraju donijeti toliko potrebna radna mjesta i vratiti nadu onima koji sanjaju o povratku u Bijelo Brdo. To je prepoznala i lokalna zajednica koja je Ivani dodijelila općinsku nagradu "Derventsko srce".