(Foto: screenshot/HRT) (Foto: screenshot/HRT)

I prije rata u BiH, iz tih mjesta se odlazilo u treće zemlje, uglavnom Njemačku i Švicarsku u potrazi za boljim životom. Ratni događaji samo su stavili točku na "i". Danas se na prste jedne ruke mogu nabrojati stalni stanovnici mjesne zajdenice Kulina. 

Prostor toga dijela bosanske Posavine raj je na zemlji koji na žalost nije dobro iskorišten. - Rat je učinio svoje. Svijet je učinio svoje i snašao se. Hvala onima koji su se snašli, ali ipak s vremena na vrijeme dođu i posjete stari kraj - govori župnik tamošnje crkve svetih Petra i Pavla Mato Marijić.

Vlč. Mato Marijić (Foto: screenshot/HRT)

A da su Hrvati ovdje starosjedioci govore i mnoga groblja, stara više stotina godina. U Gronjim Božincima za blagdan Duhova okupili su se povratnici.

(Foto: screenshot/HRT)

Iako imaju obnovljenu osnovnu školu i sagrađena igrališta, sve žalosti što nema tko ići u školu ili se igrati na igralištima. Mjesna zajednica Kulina pravi je primjer teškog povratka Hrvata u Republiku Srpsku. 

(Foto: screenshot/HRT)

Kada se pogleda prostor Mjesne zajednice potpuno je jasno zašto se Hrvati vraćaju pa makar i za blagdane i praznike. Neshvatljivo je biti slijep za nebrojene mogućnosti održivoga povratka u taj dio bosanske Posavine.

(Silvio Stilinović)