Foto: Slavica Štefić Foto: Slavica Štefić

Mnogim ljubiteljima astronomije diljem svijeta dobro su poznate velike zvjezdarnice poput one na Havajskom otočju, na Kanarima ili pak u visokim Andama u Čileu. One služe profesionalnim astronomima za promatranje i otkrivanje pojava na samom rubu poznatog svemira. No da bi netko postao astronom, najčešće ga ljubav prema nebu zarazi još u školskoj dobi. Pogotovo ako ima prilike odmalena baciti pogled kroz teleskop ili boraviti neko vrijeme na jednoj zvjezdarnici, pa makar i maloj, amaterskoj.

Jedna od takvih zvjezdarnica u Hrvatskoj je ona u Zvjezdanom selu Mosor, desetak kilometara od grada Splita. Lako se do nje dođe asfaltiranom cestom osobnim autom ili autobusom splitskog gradskog prijevoza. Sa zvjezdarnice se s visine od oko sedamsto metra pruža divan pogled na Split i okolicu dolje, a na zvjezdano nebo - gore.

Foto: Tatjana Rau

- Ovaj objekt je znanstvena ustanova kojoj je primarna uloga zvjezdarnica. Međutim ona osim zvjezdarnice ima edukativne i obrazovne, kulturološke i umjetničke sadržaje za djecu najnižeg uzrasta do fakulteta, a za građane Splita i posjetitelje grada ovo je izletište na 1000 metara nadmorske visine. Sada razmišljamo o EU fondovima uz pomoć kojih bismo mogli postići višu razinu ponude, čime bismo omogućili i dolazak stručnjaka i znanstvenika iz cijeloga svijeta. Ovdje imamo teleskope, ne samo jedan glavni teleskop u kupoli, imamo i više manjih teleskopa, uz pomoć kojih  djeca uz edukaciju učitelja, nastavnika, profesora dobivaju i osnovne informacije o astronomiji. Ovdje je uloženo mnogo ljudskoga truda, sada trebamo višu razinu i kvalitetu ponude iako ne želimo prosjačiti nego dati relevantan sadržaj, da se uloži u kapitalni objekt kao što je to zvjezdarnica na Mosoru - govori Goran Sučić,  profesor sa splitskog Filozofskog fakulteta i član Upravnog odbora Zvjezdanog sela Mosor.

Zvjezdano selo Mosor vodi udruga koja organizira malu školu astronomije za školarce, zatim zimske, proljetne i ljetne škole astronomije, školu meteorologije, školu u prirodi, predavanja, seminare i dakako promatranja. Ciljevi organizatora i voditelja su poboljšanje kvalitete života mladih i poticanje kreativnosti u njima, čime se bitno smanjuje i sklonost prema asocijalnom i ovisničkom ponašanju.

 - Zajednica tehničke kulture grada Splita je krovna udruga tehničke kulture koja okuplja 18 udruga tehničke kulture, a to su astronomija, jedriličarstvo, ronilaštvo, modelarski klubovi, robotika, fotoklub, kino klub, inovatorske udruge, udruga za astro-arheološka ispitivanja i druge. Jedna od udruga zajednica tehničke kulture je i Zvjezdanog selo Mosor koje je donedavno bio i centar tehničke kulture. Na tom tragu, Zvjezdano selo Mostar, zajedno sa zajednicom tehničke kulture grada Splita već godinama organizira za vrijeme svih školskih praznika zimske proljetne i ljetne škole tehničke aktivnosti. Te škole obično traju negdje oko 5 dana gdje oko 15 učenika boravi ovdje, spavaju rade i pod nadzorom mentora iz udruge tehničke kulture. Obično su to radionice iz astronomije, modelarstva, a najveća je promatranje noćnog neba teleskopom iz velike kupole. Godišnje kroz te naše radionice za vrijeme praznika obuhvaćeno je negdje oko 300 učenika osnovnih i srednjih škola, ali ne samo iz našeg područja, već iz cijele Hrvatske - objašnjava Tomislav Nikolić, tajnik Udruge Zvjezdano selo Mosor.

Foto: Tatjana Rau

Njihov drugi značajni projekt, svojevrsni brand Zvjezdanoga sela Mosor, je škola u prirodi.

- Tu se provodi izvannastavni rad, učionica za učenike osnovnih i srednjih škola i tim programom škole u prirodi je u proteklih 18 goda bilo  obuhvaćeno preko 20 000 učenika iz cijele Hrvatske, a i šire. A ono je u biti jedan edukacijski izlet gdje učenici imaju interaktivni radni dan,  gdje su za učenike nižih razreda osnovne škole zastupljeni i hrvatski jezik i matematika i priroda i odgoj, a za učenike viših razreda osnovne i srednje škole još i geografija, povijest i fizika. Sam objekt u kojem se sve ovo provodi je površine 640 m 2  i sastoji se od više dvorana,  učionica i spavaonica.
Prošle godine smo ostvarili rekord u posjećenosti, 1002 posjetitelja su bila samo na programu Noći muzeja. No, Zvjezdano selo Mosor je prvenstveno astronomska udruga. Zvjezdarnica za građane otvorena je  petkom i subotom još od 15 do 22 sata ili ljeti do 24 sata i  svi su dobrodošli da pod stručnim nadzorom mogu promatrati sve što je vidljivo tu noć na noćnom nebu - objašnjava Nikolić.

Ako vas dakle put odvede do Splita, svakako posjetite planinu Mosor, točnije njegovo Zvjezdano selo u blizini Žrnovnice i Gornjeg Sitnog. I dočekajte u njemu noć bez oblaka.