Središte Petrinje 2015. godine (Foto: Marko Fröhlich/Glas Hrvatske) Središte Petrinje 2015. godine (Foto: Marko Fröhlich/Glas Hrvatske)

Humanitarnu izložbu "Marko Fröhlich - Slike Glasa Hrvatske" organizirali smo od 3. do 13. veljače 2015. godine u Fotoklubu Zagreb i 19 veljače do 6. ožujka 2016. u petrinjskoj galeriji Krsto Hegedušić. Prikupljeni novac od kupnje fotografija darovali smo OŠ Ivan Goran Kovačić u Gori kod Petrinje, čiju školu pohađaju učenici Hrvata doseljenih s Kosova. Oni su tada bili smješteni u barakama u naselju Mala Gorica, čekajući useljenje u novoizgrađene kuće koje je država za njih gradila u petrinjskome naselju Dumačama.

42 kuće za njih su konačno dovršene su konačno 2014. godine, no oni su na useljenje u njih, većinom zbog administrativno-tehničkih razloga, čekali još gotovo 4 godine. 

Rat na Kosovu 1999. godine bio je uzrokom preseljenja Hrvata iz kosovskih mjesta Letnice, Vrnavokola i Šašara u Voćin, Đulovac i druga mjesta u Hrvatskoj. 90-ih godina u župi Letnica živjelo je više od 6.000 Hrvata vjernika, a danas je u njoj ostalo njih tek nekoliko. Hrvati su preseljeni u Hrvatsku i odlukom Vlade smješteni u prognaničko naselje u Dumačama kod Petrinje. Tada ih je tamo došlo tristotinjak, njihov je smještan proglašen privremenim i alternativnim i svi su dobili status izbjeglica te hrvatsko državljanstvo.

Po dolasku u Hrvatsku, tadašnja Vlada i predsjednik Tuđman obećali su im izgradnju kuća za smještaj njihovih obitelji i činilo se da će vrlo brzo ostvariti san o sretnom životu u matičnoj zemlji. No, oni među njima koji nisu imali sreće da budu organizirano smješteni u neko od mjesta u kojima su za njih podignuta nova naselja, poput primjerice janjevačkih Hrvata u Kistanjama ili pak da usele u otkupljene kuće poput Đulovca, godinama su čekali na rješenje stambenog zbrinjavanja životereću i malogoričkim barakama. 

Zagrebački fotograf Marko Fröhlich zabilježio je ljepote Petrinje 2015. godine. Sad ih se zajedno podsjećamo, uvjereni da će naša banovinska ljepotica uskoro ponovno zasjati još jačim sjajem.

Stucka/simbol Petrinje

Petrinja 2015. godine (Foto: Marko Fröhlich/Glas Hrvatske)

11 fotografija