(Foto: screenshot/HRT) (Foto: screenshot/HRT)

Primjer projekta na kojemu rade je vodovod Vrbovac-Jošava: - Koriste se svi fondovi, s obzirom na činjenicu da smo ograničeni proračunom. Ne možemo puno investirati. Zadužili smo se jednim dijelom te osigurali 300.000 maraka. Radimo sa županijom Posavskom koja je investirala više od 600.000 KM. Imamo investicije preko UNDP-a BIH, koji je praktično i nositelj toga projekta - objašnjava načelnik općine Odžak Jakov Ivanković.

Odlazi se, kaže Ivanković, no ne kao prije. Stvaraju se uvjeti za ostanak mladih. Prepoznaju to i brojne tvrtke koje u slobodnim zonama otvaraju pogone.

(Foto: Pixabay)

- Pokrenuli smo projekte s UNDP-om i našim poduzetnicima, da pokušamo osposobiti tzv. dualno školovanje odnosno odrađivanje praktične nastave u pogonima. Primjer za to je jedna tvrtka koja se u posljednje dvije godine intezivno razvija i koja je zaposlila više od 150 osoba, a sada smo uspjeli osigurati i 100 mjesta za praktičnu nastavu učenika - govori Ivanković.

Most preko Save kod Svilaja pred spajanjem je i završetkom: - To je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u BiH, a vjerojatno i u regiji koji povezuje BiH s mrežom europskih koridora. Kao takav ima posebno značenje i očekujemo njegovo što skorije puštanje u promet - kaže tajnik Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić.

- BiH i Hrvatska ovih dana raspisuju nove natječaje za dionice na Koridora 5c koji će povezivati luku Ploče, Sarajevo, Osijek i Budimpeštu. Taj prometni tok će na korist cijele regije omogućiti velik promet i nove razvojne mogućnosti - kaže državni tajnik za infrastrukturu Ministarstva mora, prometa i infrastukture RH Tomislav Mihotić.

Most Odžak (Foto: screenshot/HRT)

- To je jedan velik projekt za koji još uvijek ne postoji svijest o tome koliko nam zapravo znači te da će promijeniti izgled općine u kojoj ćemo imati međudržavni granični prijelaz. I tu planiramo naše zone - dodaje odžački načelnik Jakov Ivanković.

U bosanskohercegovačkom Ministarstvu komunikacija i prometa nadaju se da bi cijeli tok koridora 5c kroz tu državu mogao biti gotov do 2025. godine. Ulazna vrata u Bosnu i Hercegovinu i put prema Jadranskom moru otvaraju se upravo u Odžaku.