Hrvati u Bačkoj često obilježavaju hrvatske običaje u Mađarskoj. (Foto: Centar Bačkih Hrvata/ screenshot Facebook) Hrvati u Bačkoj često obilježavaju hrvatske običaje u Mađarskoj. (Foto: Centar Bačkih Hrvata/ screenshot Facebook)

Budući da većina regija u kojima žive Hrvati u Mađarskoj ima svoj centar i Hrvati u Baji odlučili su pokrenuti svoj centar kulture. Uskoro će započeti izgradnja centra veličine 350 metara kvadratnih.

- Obnovu ćemo moći započeti za dva mjeseca. Funkcija objekta je prvenstveno kulturna. Prostor će sadržavati ured, veliku prostoriju za oko 100 osoba, još jednu manju prostoriju te izložbeni prostor i manju knjižnicu. Kulturni centar će u svom dvorištu imati i pozornicu tako da ćemo moći održavati programe i na otvorenome – ispričao je voditelj centra Mladen Filaković.

Razgovor s Mladenom Filakovićem

Razgovor s Mladenom Filakovićem

4:29

Proračun cjelokupne investicije izgradnje i obnove novog Kulturnog centra je oko 90 milijuna forinti, a financijska sredstva je osigurala Mađarska i grad Baja.

- Taj iznos bit će nam dovoljan za izgradnju, prvenstveno moramo se držati propisa. Ovaj centar će, osim Hrvatima, služiti i drugim stanovnicima. Planiramo tijekom tjedna održavati tečajeve učenja hrvatskoga jezika, organizirati projekcije filmova za sve zainteresirane – dodao je Filaković.