(Foto: Ivana Perkovac/Glas Hrvatske) (Foto: Ivana Perkovac/Glas Hrvatske)

Zaputili ste se u unutrašnjost Istre i pitate se gdje zastati? Vjerujete turističkim vodičima da je cijeli poluotok Terra magica, privlači vas svako mjesto, no koje će vas doista očarati?

Uvjerili smo se da je promidžba unutrašnjosti Istre stigla u svaki kutak svijeta, pa i do onih najzahtjevnijih u potrazi za komadićem raja na zemlji. Kao jedni od onih koji od turističke šetnje traže više, posjetili smo - Višnjan. Udaljen je desetak kilometara od uobičajeno atraktivnih ''morskih'' destinacija. S Porečom ga povezuje 12 kilometara duga regionalna cesta, a od magistralne ceste Pula - Trst udaljen je samo 3 kilometra.

Magičana i plodna zemlja unutrašnjosti Istre (Foto: Ivana Perkovac/Glas Hrvatske)
Crvenica je poznata pod talijanskim nazivom terra rossa (Foto: Ivana Perkovac/Glas Hrvatske)

Mjesto je živo, a domaćini nam otkrivaju da se iseljeni Višnjanci u sve većem broju vraćaju. Otvaraju konobe, agroturističke destinacije i seoska gospodarstva, a sve je veći interes staranaca za obnovom ili kupnjom starih istarskih kuća i zemljišta.

Iz vinograda i maslinika do – zvijezda

Višnjan, jednostavno rečeno, ima priču. I to nesvakidašnju. Tu se isprepleću povijest i budućnost. U samo nekoliko minuta iz vinograda i maslinika stižete do  zvijezda. Zvjezdarnica je to istarsko mjesto smjestila na kartu važnih turističkih odredišta i pokrenula nov oblik turizma na našim prostorima - astroturizam. Posjet glasovitog američkog glumca Johna Malkovicha Zvjezdarnici govori o njezinoj prepoznatljivosti i u svjetskim razmjerima.

Svjetski poznata zvjezdarnica u Višnjanu Višnjan, (Foto: Ivana Perkovac/Glas Hrvatske)
Ekvatorijalna sunčana ura postavljena je na dan proljetnog ekvinocija (Foto: Ivana Perkovac/Glas Hrvatske)

Mještani se slažu da su upravo zvijezde proslavile njihovo rodno mjesto, no uvjerili smo se da Višnjan ima još neotkrivenih aduta.

Crvena Istra i new age kultura

Prije ulaska u općinu, zadivljuju istarska crljenica, uređeni voćnjaci, vinogradi i maslinici. Ne nazivaju ga tek tako gradom vina i grožđa. No manje je poznato da je Višnjan bio važan prosvjetni i kulturni centar zaslugom jake višnjanske Osnovne škole Jože Šuran. Neuobičajeno za tako male općine, Višnjan ima prvu privatnu srednju i višu Hotelijersko turističku školu (Manero) u Hrvatskoj.

Cijeli je starogradski trg proglašen spomnikom kulture, a na  glavnom Trgu Antuna Korlevića zadivit će vas ekvatorijalna Sunčana ura, po svojim dimenzijama i ljepoti važno mjesto tog dijela Europe. Kameno postolje skulpture rad je umjetnika vizionara Marijana Paića.

- To je kotač vremena, osnova svih događanja u new age kulturi, a Sunčev sustav prikazan je s osam planeta, puno prije negoli je to i službeno prihvaćeno - kaže voditelj Zvjezdarnice Korado Korlević.

Luksuz na 292 m nadmorske visine

Da je unutrašnjost Istre zaista u trendu, uvjerili smo se u Baratu, jednom od 54 sela općine Višnjan. Kamo god se okrenete - luksuzne vile, bazeni, vrtovi uređeni mediteranskim biljem i drvećem. - Ovdje danas žive najbogatiji ljudi u Hrvatskoj - otkriva Virđilio Deklić.

Istrani se ponose proizvodnjom domaćih proizvoda (Foto:Ivana Perkovac/Glas Hrvatske)

Deklići se tradicionalno bave pčelarstvom, a zbog proizvodnje prirodnoga pčelinjeg meda, Višnjan danas uz tradicionalno kvalitetno vino nudi i vrlo tražen med.

Istarski stonehenge (Foto: Ivana Perkovac/Glas Hrvatske
Istarski stonehenge (Foto: Ivana Perkovac/Glas Hrvatske

Istarski Stonehenge, vatra, bubnjevi i ples

Nikada nismo bili toliko blizu Suncu kao u Tičanu, mjestu tri kilometara udaljenom od Višnjana. Gradnjom nove Zvjezdarnice, s apartmanima za gostujuće znanstvenike, radnim prostorijama i predavaonicom, stvoreni su uvjeti za popularizaciju znanosti te promicanje izvrsnosti i inovativnosti u znanstvenom, tehnološkom i umjetničkom radu s djecom i mladima. 

Replika ili rekonstrukcija izvornoga istarskog Stonehengea, kamenog tholosa s brežuljka Mali Sveti Anđeo, u blizini Zvjezdarnice, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Taj je oživljeni kružni kameni opservatorij svage godine, 21. lipnja, pozornica tradicionalnog Astrofesta, proslave ljetnog solsticija.

Ekološka hrana i vino glavne su značajke istarske poljoprivrede

Nesvakidašnji Višnjan

5 fotografija

U najkraćoj noći u godini, kada se, prema mitskim pričama dodiruju svijet realnog i nadrealnog, cijelu noć, uz vatru, bubnjeve i ples, u stilu drevnih solsticijskih svečanosti, čeka se izlazak prvoga ljetnog sunca.