Povratnica iz Švicarske, Štefica Murković Strahija. (Foto: hrt.hr/ snimka zaslona) Povratnica iz Švicarske, Štefica Murković Strahija. (Foto: hrt.hr/ snimka zaslona)

Marija Jambrošić cijeli život živi i radi u Podturnu. Prisjeća se davnih vremena kada su se mještani svakodnevno družili. Danas je toga sve manje, ali svoje mjesto ne bi mijenjala nizašto.

- Imamo crkvu, školu, trgovine kakve želimo, doktora - ističe.

Jedino kaže, kad bi bilo više djece. No i tome problemu priskaču mnoge obitelji koje se ili doseljavaju ili vraćaju u Podturen. Poput gospođe Štefice Murković Strahija, koja se nakon 20 godina života u Švicarskoj, odlučila vratiti.

- Uvijek smo težili da se vratimo doma. Hvala Bogu što sam imala supruga koji me podržavao u tome, to je i njegov cilj. Mislili smo da je to zadnji vlak - ili ćemo se vratiti sad ili nećemo do penzije - kaže Štefica Murković Strahija.

(Foto: hrt.hr/ snimka zaslona)

Tik do kuće nalaze se novoobnovljena škola i sportska dvorana. Iz ovih je školskih klupa proizašlo na desetke državnih prvaka. Među njima je i Hana Čemerika.

- Učitelji su super, potiču nas, što je najbitnije, i daju nam različite materijale da bi nama bilo ljepše i zanimljivije, kaže ova učenica 8. razreda OŠ Podturen.

- Jednosmjenska nastava je uvelike pomogla da djeca u školi zaista provode ugodne dane i da možemo djecu odgajati za sretno i zdravo djetinjstvo. To nam je prvi prioritet - poručuje Marijana Cerovec, ravnateljica OŠ Podturen.

(Foto: hrt.hr/ snimka zaslona)

Školarcima i rekreativcima u sklopu sportskog parka dostupni su tereni za nogomet, košarku i tenis te atletska staza u koje je uloženo više od 3 milijuna kuna. U tijeku je obnova doma kulture, a nakon 30 godina obnovit će se unutrašnjost ambulante. Načelnik Podturna Perica Hajdarović kaže kako je vrijednost tog projekta 300.000 kuna.

- Tom obnovom ćemo dobiti mogućnost dodatnih prostora koje će se moći koristiti za dodatne zdravstvene usluge na području naše općine - poručuje Hajdarović. 

(Izvor: HRT/ Regionalni dnevnik)