Jezero Bagry Wielkie ( Foto: snimka zaslona) Jezero Bagry Wielkie ( Foto: snimka zaslona)

U sjedištu Gradske Vijećnice Krakova 13.travnja 2021.  potpisan je ugovor o izgradnji parkovne površine pod nazivom Mala Hrvatska koja je smještena na istočnoj strani gradskog parka „Bagry Wielkie“. Područje se nalazi samo 5 kilometara od povijesne jezgre Krakova i vrlo je popularno ljetno odredište uz vodu za stanovnike Krakova.

Gradonačelnik grada Krakova prof. Jacek Majchrowski, Počasni konzul Paweł Włodarczyk, Direktor Gradskog odbora za zelenilo Piotr Kempf ( Foto: snimka zaslona)

Na istočnoj strani gradskog parka „Bagry Wielkie“ ili Veliko jezero Bagry koje je popularno odredište za ljetni odmor stanovnika Krakowa smještena je "Mala Hrvatska" koja uključuje pregršt zelenih površina, sa plažom i s kupalištem i raznim plovilima poput kajaka, pedalina, jedrilica i jahti. Na području "Male Hrvatske"  izgrađeno je šetalište nazvano "Hrvatska šetnica" koja se proteže uz plažu te glavna je avenija cijele zelene površine.

Jezero je najomiljenije ljetno mjesto za razonodu stanovnika Krakova (Foto: snimka zaslona)


Okomito na šetalište  naslanja se put koji je dobio ime  "Avenija hrvatskih zvijezda". Uz aveniju protežu se ploče s likovima poznatih Hrvata. Uz to po cijeloj "Maloj Hrvatskoj" postavljene su informativne ploče položaja i opisa hrvatskih gradova poput Zagreba, Pule, Rijeke, Opatije, Zadra, Trogira, Osijeka i Splita, Vukovara.
Za odmor šetača postavljene su i vrtne sjenice, a u blizini je i  multimedijalna ploča zahvaljujući kojoj posjetitelji mogu dobiti sve informacije o Hrvatskoj.

"Mala Hrvatska" prva je  tematska parkovna površina u Poljskoj. Inicijativu je prije nekoliko godina pokrenuo počasni konzul Republike Hrvatske  Pawel Włodarczyk. Konzulova ideja odmah je naišla na podršku u Poljskoj, ali i Hrvatskoj. Projekt je odobrio gradonačelnik grada Krakova, prof. Jacek Majchrowski, a park je sagradio grad Krakov uloživši u taj projekt preko milijun eura. Nakon što je 2017. godine izabrana lokacija buduće "Male Hrvatske", organizirane su međunarodne studentske projektne radionice. Grad Krakov objavio je natječaj za uređenje parka, na koji su se javili poljski studenti. U našoj zemlji u projekt su se uključila dva sveučilišta, u Zagrebu i Splitu i iz Krakova Tehnološko Sveučilište. Izrađeno je više prijedloga razvoja ovog područja. 

Šetnica: Foto: snimka zaslona)

Posljednju riječ imali su stanovnici Krakova koji su izabrali najzanimljiviji prijedlog koji je postao temelj za izradu budućeg  građevinskog projekta.
Građevinski radovi započeli su 2019. godine, a završili su ovog proljeća. 

Svečano otvorenje "Male Hrvatske" predviđa se u lipnju kada će počasni konzulat Republike Hrvatske i grad Krakov organizirati hrvatski piknik na kojeg će biti pozvani predstavnici vlasti grada Zagreba, partnerskog grada Krakova  i na taj način službeno otvoriti područje "Male Hrvatske" za stanovnike Krakova. 

Ova parkovna površina u Krakovu ima za cilj promociju Hrvatske, njezine povijesti te prirodnih i turističkih znamenitosti  među stanovnicima Krakova. Svrha "Male Hrvatske", je pokazati  ne samo povezanost stanovnika Krakova i Zagreba  već i obje zemlje kroz povijest te bolje upoznavanje i među njima stvaranje novih veza  na mnogo razina.
"Mala Hrvatska", nesumnjivo, bit  će i posebno mjesto za razne kulturne i sportske događaje koje Konzulat Republike Hrvatske organizira u Krakovu, poput koncerata, ljetnih kino projekcija, natjecanje u jedrenju, piknika i proslave hrvatskih državnih praznika.