Dobrodošlica u Lovas (Foto: Tomislav Šikić) Dobrodošlica u Lovas (Foto: Tomislav Šikić)

Lovas i susjedni Opatovac dva su naselja koja čine općinu smještenu u zapadnome Srijemu između Vukovara, Dunava, Iloka i granice sa Srbijom. Od prijeratnih 1800 stanovnika, danas ih na tome području živi 1200 koji imaju sve preduvjete za dobar život.

Središte Lovasa (Foto: Tomislavi Šikić)
Središte Lovasa (Foto: Tomislav Šikić)

U pisanim dokumentima Lovas i Opatovac prvi se put spominju u 14. stoljeću. Dobar zemljopisni položaj i plodna zemlja oduvijek su ih činili privlačnima za naseljavanje. Povijesni izvori bilježe uspone i padove, no najteži dani dogodili su im se u Domovinskome ratu kad je čak 87 Lovaščana i Opatovčana okrutno mučeno i ubijeno. Silovanja, prisilni rad i bijele vrpce na rukavima koje su Hrvati nosili u vrijeme okupacije, srušene crkve, stambeni i gospodarski objekti, masovna grobnica… tek su dio strašne sudbine Lovasa u Domovinskome ratu. Za najgori zločin -  stradanje 18. listopada 1991. kad je 51 mještanin odveden na prisilno čišćenje minskog polja u kojem je 21 smrtno stradao, a 14 ih je ranjeno - još nitko nije odgovarao. 

Spomenuk Lovaščanima stradalima u Domovinskom ratu (Foto: Tomislav Šikić)

No, Lovaščani i Opatovčani vratili su se u svoja mjesta nakon mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja 1997. godine. U 20 godina općina Lovas uspjela se doslovce izdignuti iz pepela. – Timskim radom od trenutka povratka, suradnjom i zajedništvom s Vukovarsko-srijemskom županijom, nacionalnim fondovima i državom te uz pomoć novca iz Europskih fondova, napravljeno je mnogo na povratku i obnovi infrastrukture. Na taj način uspijevamo zadržati stanovništvo na našem području te se možemo pohvaliti jednim razrednim odjeljenjem više u osnovnoj školi te dodatnom vrtićkom skupinom, što nije tipično za ovaj kraj – ističe općinska načelnica Tanja Cirba.

Načelnica Lovasa Tanja Cirba (AUDIO)

Načelnica Lovasa Tanja Cirba (AUDIO)

07:05

Lovas je apsolutni rekorder u povlačenju novca iz fondova Europske unije. Sa susjednim općinama i Gradom Ilokom u Lovas su uloženi milijuni eura. Uspješna priča počela je 2005. kad je osnovan Ured za međunarodnu suradnju TINTL u kojemu sudjeluju općine Lovas, Nijemci, Tovarnik, Tompojevci i Grad Ilok. Danas TINTL čine uspješni mladi ljudi – dobri poznavatelji pisanja EU projekata koji jednaku pozornost posvećuju svakom projektu koji je općini potreban -  od najmanjih, vrijednih dvadesetak tisuća kuna, do onih najvećih - milijunskih.

- Najviše pomažemo poljoprivrednicima, od edukacija, preko informiranja o EU fondovima do apliciranja i provedbe projekata za njh. Tu su i infrastrukturni projekti: naš je projekt navodnjavanja IRI bio proglašen najuspješnijim projektom u Hrvatskoj provedenim uz pomoć novca Europske unije. Drugi primjer jest modernizacija javne rasvjete na području općina Lovas, Tompojevci i Tovarnik. Znakovit je podatak da su u prošloj godini realizirani proračuni na području općina TINTL-a iznosili oko 48 milijuna kuna, a ugovoreni projekti koje je osigurao TINTL iznosili su oko 46 milijuna kuna. Uz to, za svaku općinsku kunu uloženu u naš rad, mi smo im vratili 375 kuna - ističe voditelj Ureda za međunarodnu suradnju Mladen Markešić. Tu je i Lokalna akcijska grupa (LAG) Srijem koja pokriva područje od 13 jedinica lokalne samouprave i čije je sjedište u Lovasu.  

Obrađena polja u Lovasu (Foto: Tomislav Šikić)

I uistinu, šetnja Lovasom i u prohladan, inače ne odveć ugodan zimski dan, odaje koliko je uloženo u pročelja, asfaltirane ulice, javnu rasvjetu do posljednje kuće u selu, kontejnere za otpad, obnovu škole, dječjega vrtića, u vatrogasni dom, Poljoprivrednu zadrugu, zgradu s općinskim stanovima, gospodarsku zonu, u sportski centar... Mnogo je toga učinjeno, no Lovaščani na tome ne staju.                     

Prijatelji Općine Lovas (Foto: Tomislav Šikić)

Lovas je gostoljubivo i pitomo mjesto pred kojim je, kako vjeruju njegovi stanovnici, sjajna budućnost. Poseban potencijal vide u našim iseljenicima u Južnoj Americi od kojih mnogi žive u teškim uvjetima i rado bi se doselili u domovinu svojih djedova. Mjesta ima za sve i očekujemo ih raširenih ruku, ističu Lovaščani.