Foto: screenshot Pogled preko granice - Hrvati u BiH Foto: screenshot Pogled preko granice - Hrvati u BiH

Iznimna prirodna ljepota kojom već na prvi pogled osvaja te dobra prometna povezanost s jadranskim turističkim odredištima prednosti su Ljubuškoga. Zbog toga im, tijekom ljeta, ne manjka turista. Rijeka Trebižat jedan je od ljubuških aduta, a njezin najljepši slap Kravica, visok 28 metara, u sezoni posjeti više od 300 tisuća ljudi. Uskoro počinje gradnja novih turističkih sadržaja.

Nikica Vučić, voditelj PJ Kravice u JP Parkovi najavljuje planove za iduće razdoblje. 

Foto: screenshot Pogled preko granice - Hrvati u BiH

- Od najznačajnijih projekata koje planiramo u slijedećem periodu su nasipanje obale, ovdje na samome vodopadu, izgradnja vidikovca iznad vodopada, postavljanje mosta ovdje na samome vodopadu koji bi bio montažni i demontažni, a jedan od dugoročnih projekta je i izgradnja mosta na maloj Kravici i obnova postojećeg čime bi se stvorilo dva, preko dva kilometra šetnice uz rijeku Trebiža - objašnjava Vučić.

Vodopad Kravicu često nazivaju hercegovačkim Plitvicama. No rijeku Trebižat krase i drugi vodopadi zbog čega ovaj kraj nazivaju oazom u kamenu. U kamenom zdanju franjevačkog samostana Svetog Ante Padovanskog na Humcu smješten je i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini, osnovan 1884. godine. U njemu su izloženi povijesni nalazi otkriveni na arheološkim lokalitetima ljubuškog kraja među kojima su najpoznatiji: tvrđava Herceg Stjepana i rimski vojni logor Gračine. U njihovu obnovu kroz europske projekte Heritage rivave i Fortnet uložit će se dva milijuna eura, kaže Mirko Rašić, arheolog JP Parkovi.

Foto: screenshot Pogled preko granice - Hrvati u BiH

- Na prvom lokalitetu srednjovjekovnom planirana je obnova središnje kule Herceg Stjepana Kosače, branič kule i jugoistočnih bedema i arheološka istraživanja na tom području. A na rimskom vojnom logoru, odnosno uz njega planirana je rekonstrukcija postojećeg objekta koji će se prenamijeniti da bude posjetiteljski centar na Gračinama gdje ćemo izgraditi arheološku zbirku - najavljuje Rašić.

Zbirka će biti izrađena u novoj 3D tehnologiji, a Gračine će dobiti i kongresni centar te vidikovac. Bit će to novi potencijal u turističkoj ponudi Ljubuškog koji je prepoznat i u ekonomskoj strategiji razvoja ovog kraja. Grad ulaže u infrastrukturu, kulturnu baštinu, a turizam uspješno povezuje s poljoprivredom. 

Foto: screenshot Pogled preko granice - Hrvati u BiH

- Ovo je prije svega poljoprivredni kraj… evo spomenuli smo bogatstvo voda, dakle u Ljubuškom je preko 200 kilometara vodo… sustava, dakle polovica tog sustava BiH, 256 sunčanih dana, plodna polja jedna tradicija u proizvodnji jer ovdje ipak ljudi hoće raditi, dakle ovo samo poljoprivredi daje jednu veću dimenziju i jednu veću mogućnosti - kaže Nevenko Barbarić, gradonačelnik Ljubuškog.

Uz čari hercegovačke kuhinje, očuvanu prirodnu, kulturnu te povijesnu baštinu i ugodnu klimu, čini se da Ljubuški opravdava svoj epitet oaze u kamenu koju trebate otkriti.

Reportažu pogledajte od 16. minute.

Pogled preko granice - Hrvati u BiH (30.1.2020.)

Pogled preko granice - Hrvati u BiH (30.1.2020.)

24:22