Veleposlanik Brazila u RH Paulo Tarrisse da Fontoura i novinar španjolske redakcije Glasa Hrvatske David Rey. (Foto: Globalna Hrvatska/ screenshot) Veleposlanik Brazila u RH Paulo Tarrisse da Fontoura i novinar španjolske redakcije Glasa Hrvatske David Rey. (Foto: Globalna Hrvatska/ screenshot)

Veleposlanik Brazila u Republici Hrvatskoj Paulo Tarrisse da Fontoura kaže da je ovo prva izložba jednog brazilskog fotografa koji se predstavlja u Hrvatskoj. Dodaje kako je cilj izložbe otvoriti vrata i nekim drugim područjima poput primijenjene umjetnosti, a osim sporta i glazbe, po kojima je Brazil poznat. 

Unatoč velikoj geografskoj udaljenosti Hrvatske i Brazila, Hrvati su pokazali velik interes za izložbu, jer su obje države vrlo bliske u kulturi, prijateljstvu i sportu, prije svega u nogometu.

Veleposlanik smatra da je ovo doprinos kulturnim odnosima između Brazila i Hrvatske.

- Priredili smo više događaja u Hrvatskoj koji promiču brazilsku kulturu. To je ono što nudimo hrvatskom narodu, osobito studentima koji često dolaze ovamo kako bi upoznali različite aspekte brazilske kulture. Oni su vrlo raznoliki. Brazil nema tako dugu povijest kao Hrvatska, mi smo mladi. Brazilski je narod plod velike mješavine naroda, među kojima su i Hrvati - rekao je veleposlanik Tarrisse da Fontoura.

Veleposlanik Paulo Tarrisse da Fontoura. (Foto: David Rey)

Dodao je kako u Brazilu živi velika hrvatska iseljenička zajednica. 

- Hrvati su se u Brazil doseljavali u dvjema fazama. Prva još prije Prvoga svjetskog rata, za vrijeme Austro-Ugarskog Carstva. Hrvati su se naselili uglavnom u Sao Paulu, koji je najveći grad u Latinskoj Americi i u državi Parana. U blizini grada Curitibe, postoji jedan mali grad s 200.000 stanovnika, što je rezultat hrvatske migracije u Brazil. Početkom 20. stoljeća, oni su tamo dobili zemlju, otišli su i stvorili grad. Taj grad ima hrvatski muzej i ljudi su veliki prijatelji Hrvatske.

Sao Paulo je vrlo velik grad s 20 milijuna stanovnika. Ondje ima predstavnika dviju hrvatskih dijaspora, one koja je u Brazil došla kao austrijska i ona koja je stigla kao hrvatska. Tako da postoji velika šarolikost hrvatskog iseljeništva u državi Sao Paulu, kako na obali tako i u unutrašnjosti - ispričao je.

Veleposlanik Brazila uskoro završava svoju misiju u Hrvatskoj. 

- Nakon tri i pol godine u Hrvatskoj, moj mandat završava. Moram reći da ću ovdje ostaviti mnogo prijatelja; moje je srce sasvim hrvatsko. Uvjeren sam da u Hrvatskoj vlada velika sklonost prema nama. Moja je supruga stvorila krug izvanrednih prijatelja. Upoznali smo unutrašnjost Hrvatske, obalu, i iz Hrvatske ću ponijeti vrlo lijepe uspomene - dodao je veleposlanik.