(Foto: Luka Klun/ Pixsell) (Foto: Luka Klun/ Pixsell)

U Baranji je i Jagodnjak - selo kulena  na čiju kulenijadu već godinama dolaze mnogi hrvatski i inozemni proizvođači. Priču o tradicionalnoj proizvodnji kulena odlučili su proširiti i u Belom manastiru te su ovoj deliciji posvetili projekt koji je uvršten u Intervencijski plan. Projekt Kuće baranjskog kulena vrijedan je 12,5 milijuna kuna, a njime će se malim proizvođačima omogućiti puno bolji uvjeti.

- Riječ je o gradnji Kuće baranjskog kulena u Branjinom Vrhu, projektu vrijednom 12,5 milijuna kuna kojim će se malim proizvođačima omogućiti bolji uvjeti za proizvodnju, prezentaciju i plasman ovog autohtonog baranjskog proizvoda. Projekt uključuje građevinske radove i nabavu tehnološke opreme u skladu sa svim standardima – rekli su u belomanastirskoj gradskoj upravi.

Dodaju kako je završetak radova predviđen za kraj ove godine. Oni koji u tom objektu budu počeli s proizvodnjom kulena moći će biti registrirani kao proizvođači hrane, dakako, uz sve potrebne uvjete koje zahtijeva plava EU markica zaštićenog geografskog podrijetla.

Ilustracija. (Foto: Davor Javorović/ Pixsell)

- Radovi teku prema planu, a kako sada stvari stoje bit će završeni u predviđeno vrijeme, ali moramo se djelomice ograditi od planskog opremanja Kuće baranjskog kulena, budući da se tehnološka oprema jednim dijelom uvozi iz inozemstva – istaknuli su iz Grada te dodali kako bi budući objekt trebao biti opremljen vrhunskim punilicama kulena, pogonima za sušenje te ostalom potrebnom tehnologijom.

U kući baranjskog kulena bit će i prezentacijski centar koji bi proizvođačima omogućio lakšu, bržu i jednostavniju prodaju svojih proizvoda. Kada cijeli projekt bude završen Grad će raspisati natječaj i zainteresiranima omogućiti proizvodnju kulena u Kući baranjskog kulena, u suvremenim uvjetima.

- Kapaciteti nisu značajniji, no do sada nismo imali nikakve. Nadamo se da će budući ''kulen inkubator'' omogućiti stasanje novih proizvođača. Kulen je na kraju baš i ono prema čemu je Baranja nadaleko prepoznatljiva – zaključeno je.