Foto: screenshot/vjetrenica.ba Foto: screenshot/vjetrenica.ba

Glavni razvojni resurs općine Ravno zasigurno je plodno Popovo polje koje je trenutačno obrađeno na manje od 20 posto površine, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, te rascjepkanosti i usitnjenosti posjeda. Zbog toga je ta općina, prva u BiH, provela projekt komasacije više od 100 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Ono što slijedi dalje je vodoopskrba tih površina, kaže načelnik općine Ravno Andrija Šimunović

- Na 250 hektara smo riješili navodnjavanje, slijedi nastavak ali za to nisu dovoljna sredstva samo općine , nego tražimo načine za financiranje i županije i viših nivoa vlasti i donatora da taj projekt nastavimo dalje. Vjerujem da će Popovo polje u skoroj budućnosti pretvorit se u plodnu oazu proizvodnje svih kultura i vinogradskih i povrtlarskih, jer imamo sve preduvjete i klimatske i pedološke, uz mogućnost navodnjavanja da taj cilj ostvarimo - poručuje Šimunović.

Uz navodnjavanje polja radi se i na vodoopskrbi udaljenih sela, u brdskom dijelu te općine.

- Ovo je druga faza vodoopskrbe od sela Zagorca do Trebinje u ukupnoj dužini 2, 3 kilometra. Za ova sela to puno znači, jer je ovo škrti, kameniti kraj, stočarski, gdje su u cijelosti čatrnje, kišnica, oskudijevanje u ljetnom periodu - govori direktor Javnog komunalnog poduzeća Popovo - Ravno Miho Skaramuca.

Nastavljaju se i uspješni projekti koji se u prekograničnoj suradnji s općinama u Hrvatskoj i Crnoj Gori financiraju novcem iz europskih fondova. Jedan od njih je Ćiro 2, nastavak projekta gdje je trasom nekadašnje uskotračne željezničke pruge od Mostara do Konavala uspostavljena biciklistička staza, koja je proglašena trećom najljepšom u Europi.

- Uspješnost tog projekta nas je navela da pišemo i dalje, odnosno da upotpunimo taj dio biciklističke staze, samim tim Ćiro 2 ide uz dodatne sadržaje koji će biti na toj stazi. Tu su partneri Herceg Novi i Konavle, to je prekogranična suradnja - objašnjava predsjednica Općinskog vijeća Ravno Ružica Skaramuca.

Nastavlja se i uređenje prometnica, osobito povezivanje tamošnjih sela. Posljedice zastoja tijekom borbe protiv pandemije koronvirusa ovdje u općini Ravno najviše su se negativno odrazile prema JP "Vjetrenica". Naime, iako su se bili odlično pripremili za ovu sezonu, a imali su i dobre najave, rijetko koji gost, a evo već je skoro i kraj lipnja, navrati sada u ovu špilju, otkriva Nikša Vuletić  direktor JP "Vjetrenica".

- Nama su u drugom mjesecu neki vikendi bili kao neki vikendi u sedmom mjesecu, ali naravno nismo stali na tome sada, svima nam je isto. Ova korona nam je napravila kaos u cijeloj BiH, ali mi nismo stajali jer smo radili jedan projekt u suradnji s ministarstvom zaštite okoliša, radi se o izgradnji jednog info centra. To će biti dodatni sadržaj za naše goste koji iz nekih razloga ne mogu posjetit špilju, ili su to stariji ljudi, ili mala djeca ili hendikepirani, na neki način uskraćeni za posjet Vjetrenici - najavljuje Vuletić. 

Tako će špilja Vjetrenica, pravi kraški biser, koja je po bioraznolikosti u svjetskome vrhu, jer u njoj živi više od dvije stotine životinjskih vrsta, od kojih su mnoge endemske, svima postati dostupna. Samo da korona opet ne prouzroči zastoj.

Autor: Božo Vodopija 

Pogled preko granice - Hrvati u BiH (23. lipnja 2020)

Pogled preko granice - Hrvati u BiH (23. lipnja 2020)

24:50